Суд по інтернету: що це таке і як це працює?

22 листопадаа 2018 15:20

В Україні все частіше проводять суди в режимі відеоконференції. Президента-втікача Віктора Януковича і його «свідків» допитували онлайн, поки вони перебували за межами України. Екс-беркутівців, які не бажають їхати в суд, також заслуховували через відеозв’язок. ЕtСetera дізнавався, хто і як може брати участь в суді по інтернету.

ЗОВСІМ СКОРО. З 1 січня 2019 року, відповідно до закону України №2147-VIII, повинна з’явитися Єдина судово-інформаційна телекомунікаційна система. У тестовому режимі система вже півроку працює в 18 українських судах Одеської, Вінницької, Донецької областей та Києва.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ? У судах повинні бути створені технічні умови для організації онлайн-засідання, щоб учасникам процесу, наприклад, адвокату і свідкам, не довелося залишати для цього власний будинок.

Щоб брати участь в суді онлайн, необхідно подати відповідну заяву не пізніше ніж за тиждень до засідання. Суд повинен вирішити це питання протягом п’яти робочих днів.

КОМУ МОЖНА? Підставою для участі в суді шляхом відеозв’язку може стати віддаленість від суду, неможливість з’явитися на судове засідання за станом здоров’я, а також якщо є загроза життю і здоров’ю учасника процесу.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний вважає, що такий підхід забезпечить практично 100% явку в суди. В такому випадку судові засідання набагато рідше будуть скасовувати через чиїсь неявки, що значно прискорить судочинство. Наприклад, якщо суддя перебуває в суді Дніпра, а адвокат – в Києві, засідання все одно відбудеться.

ПІШЛИ В ОНЛАЙН. Завдання нової системи – зробити суд більш доступним для громадян. Крім можливості брати участь у судовому засіданні, можна буде також подавати позови і отримувати документи онлайн. Єдина умова – наявність технічних засобів для передачі електронного підпису.

ХТО ОПЛАТИТЬ? Після введення системи в експлуатацію буде діяти спеціальна норма – ст.4 Закону України «Про судовий збір». Згідно з цією статтею, для тих, хто подає документи в електронному вигляді, суму судового збору знизять.

Однак повсюдне проведення засідань в режимі відеоконференції може зупинитися через відсутність необхідного обладнання в судах, особливо місцевого значення. Питання про те, за чий рахунок буде вирішуватися ця проблема, до сих пір не вирішене.

https://uk.etcetera.media/sud-po-internetu-shho-tse-take-i-yak-tse-pratsyuye.html