В «Лірі» розкажуть про історію та сучасність Києва мовою кінематографу

29 листопадаа 2018 12:44

Протягом 4 днів в столиці проходитиме фестиваль“Київ. Із кінематографом у серці”, організований кінотеатром українського фільму «Ліра» за підтримки Держкіно та КП «Київкінофільм».  Глядачі мають нагоду поспілкуватися з режисерами, сценаристами, акторами, відкрити для себе Київ мовою кінематографу, познайомитися з новими фільмами, у яких українська столиця відкривається з нового ракурсу.

 – Ми є одним з найстаріших київських кінотеатрів, вирішили фестивалем зробити комплімент нашому місту. Адже кінематографічна історія Києва важлива не лише в українському, а й в міжнародному контексті. До нас часто приїжджають знімати фільми й кліпи, які занурюють в особливу атмосферу української столиці. За допомогою наших показів спробуємо прослідкувати, як змінювався Київ, – розповіла директорка кінотеатру «Ліра» Ірина Плеханова.  – В нашій програмі є нові стрічки, це короткометражки, зняті в Києві 2016-2018 роках, а також картина Корнія Грицюка «2020». Водночас пропонуємо дізнатися персональні історії киян, говоритимемо про постать Віктора Некрасова, яка є визначальною для формування дисидентського руху. «Приятель небіжчика» знімався в Києві в 1990-х, це копродукція з Францію, що надало йому певного французького фльору. Також в рамках фестивалю ми започаткували проект «Кінематографічні екскурсії Києвом». Першим покажемо найстаріший фільм, присвячений Києву, «Навесні»Михаїла Кауфмана з лекцією києвознавця.  Сподіваємося актуалізувати українську столицю як одне з місць творення європейського кіно. І проводити цей фестиваль раз на півроку, демонструючи ретроспективи українських та закордонних фільмів, героєм яких є Київ.

Розклад подій фестивалю:

29 листопада
19.00 Відкриття фестивалю – спеціальний показ кіноновел кіноальманаху “Все починається в Києві».
Проект «Все починається в Києвi» – добірка короткометражних фільмів-кiноновел за рiзними сюжетами та жанрами, якi об’єднанні однією темою – любові до Києва, його унікальності, харизмі та музичності. У рамках фестивалю покажуть три стрічки: «Травень» (Віктор Придувалов), «Клоун» (Саша Кирієнко) та «Звичайний ранок» (Кадім Тарасов).
Вхід – 50 грн.

https://vechirniykiev.com.ua/news/v-liri-rozkazhut-pro-istoriyu-ta-suchasnist-kyyeva-movoyu-kinematohrafu