Як не піддатися маніпулюванню і навіюванню в ЗМІ

27 листопадаа 2018 13:53
Науковці опублікували рекомендації для громадян, як не піддаватися маніпулюванню і навіюванню в інформаційній сфері.

Про це йдеться у статті директора Інституту державної служби і місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, в.о завідувача кафедри публічної політики і політичної аналітики, професора Сергія Телешуна «Управління людьми у нестабільному світі. Світовий досвід та українські реалії», опублікованій на сайті Укрінформу.

Як зазначається в статті, щоб підвищити суспільну активність та свідомість громадян, зокрема, необхідно: “Не піддаватися маніпулюванню і навіюванню, виховувати в собі здатність аналізувати інформацію, перестати пасивно спостерігати за перебігом подій, зберігати свідомість з високим рівнем критичного ставлення до середовища, в якому ви знаходитесь. Чим складніше людина сприймає дійсність, тим менше в ній агресії. Не лінуватись шукати інформацію та аналізувати факти навіть коли вони вам не подобаються, користуватись різними джерелами. Розуміти приховані і публічні інтереси тих, хто намагається на вас впливати. Не бути обмеженими стереотипами і пропагандистськими кліше, шукати і декларувати власний інтерес, пропонувати свої послуги іншим. Не приймати рішення на основі пліток або чужих вподобань Уникати абстрактних обіцянок”.

Як зазначає Телешун, ефективний психологічний захист від “промивання мізків” – свідоме призупинення контактів з агресивним джерелом інформації. “Не дозволяйте нав’язувати вам чужу волю, яку ви не розумієте або не сприймаєте. Спробуйте зрозуміти і відшукати істинні причини такої поведінки. У іншої сторони завжди є слабина, яку приховують. Дайте собі термін, скажімо, два тижні відпочинку, і «омана» почне проходити”, – радить науковець.

Він також рекомендує громадянам не споживати інформацію в розслабленому стані, зі зниженим бар’єром критичності. “Інформація із зовнішнього світу відкладається в підсвідомості у вигляді психологічних установок і формує майбутню поведінку. Спробуйте навчитися спокійно, чітко, відкрито, не даючи волю емоціям і не звинувачуючи опонентів, висловлювати свої погляди і нести за це інтелектуальну і професійну відповідальність. Навчіться  слухати іншого, якщо хочете впливати на людей”, – радить автор статті.

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2587980-vceni-rozpovili-ak-ne-piddatisa-manipuluvannu-i-naviuvannu-v-zmi.html