Журнал Neurology опублікував дані дослідження, проведеного вченими з Гарвардського університету.
Його результати свідчать про високу ефективність апельсинового соку в справі запобігання старечого недоумства. Дослідники прийшли до висновку, що регулярне вживання апельсинового соку майже на 50% підвищує захищеність людини від розвитку смертельно небезпечного нейродегенератИвного захворювання.
Гарвардські фахівці провели експеримент за участю 28 тисяч чоловіків, які живуть в США. Експеримент розпочали в 1986 році, його учасникам слід було вживати в їжу велику кількість фруктів і овочів. До початку випробувань середній вік добровольців становив 51 рік, до фіналу – 73 роки.
“Одним з найважливіших факторів у цьому дослідженні є те, що ми змогли дослідити і відстежувати таку велику групу людей протягом 20-річного періоду, – це дозволило отримати дуже переконливі результати”, – зазначив провідний автор дослідження Чанчжен Юань.
Вчені з’ясували, що вживання овочів і фруктів ефективно захищає від розвитку симптомів недоумства, – зокрема, від такої ознаки цього захворювання, як проблеми з пам’яттю. Фахівці з’ясували, що велика кількість рослинної їжі в раціоні знижує ризик появи недоумства на 34%.
Але ще надійнішим захисником від виникнення симптомів недоумства, як виявилося, є апельсиновий сік. У чоловіків, які випивали склянку свіжовичавленого апельсинового соку на день, ймовірність розвитку цієї недуги знизилася на 47%.
“Апельсиновий сік і зелені листові овочі позитивно впливали на пам’ять і мислення літніх чоловіків”, – резюмували автори роботи.