“Книгу правил” Паризької кліматичної угоди розробляють у Катовіце делегати 200 країн

3 Грудня 2018 17:55
У польському Катовіце у неділю розпочалася 24-та сесія Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP 24).

Під час обговорень та зустрічей, які триватимуть до 14 грудня, делегати з майже 200 країн мають напрацювати так звану “книгу правил” з імплементації Паризької кліматичної угоди, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Тут буде продемонстровано, чого варта Паризька угода”, – заявила в коментарі АПА міністр з питань стійкого розвитку та туризму Австрії Елізабет Кьостінгер.

За її словами, Європа хотіла б відігравати провідну роль у захисті навколишнього середовища. Як головуюча в Раді ЄС на рівні міністрів з питань охорони навколишнього середовища Елізабет Кьостінгер вестиме переговори в Катовіце від імені Євросоюзу, “щоб країни ЄС могли говорити в один голос”.

Австрійське головування в ЄС приділяє особливу увагу темі боротьби зі змінами клімату. Президент Австрії Александер Ван дер Беллен раніше виступив з ініціативою політичної декларації, до якої вже приєдналися лідери 18 держав і яка закликає країни світу більш активно боротися із змінами клімату та досягати більш високих результатів у цій сфері.

Як відомо, Паризька кліматична угода набула чинності у 2016 році, Україна однією з перших приєдналася до цієї угоди.

Головна мета Паризької кліматичної угоди – не допустити зростання глобальної середньої температури більше 2°C (по можливості – не більше 1,5°C) відносно показників до початку промислової революції, коли людство почало спалювати величезну кількість викопного палива, що призвело до змін клімату. Утримання глобального потепління на рівні 1,5-2°C потребує швидкого зменшення викидів парникових газів у атмосферу до нульового рівня впродовж другої половини ХХІ століття.

Кожна країна зобов’язалася робити внески для досягнення цих двох цілей, так звані “національно визначені внески”. Кожні п’ять років держави повинні звітувати про зроблені внески у Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РКЗК ООН) і ставити нові цілі. Перший звіт країни мають надати у 2023 році.

Саму ж “Книгу правил” Паризької угоди планується прийняти на COP24 в м. Катовіце.

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/2592326-knigu-pravil-parizkoi-klimaticnoi-ugodi-rozroblaut-u-katovice-delegati-200-krain.html