Українці розповіли про своє ставлення до різних країн

4 Грудня 2018 18:04

Українці люблять поговорити. Про життя, про ситуацію в країні, про їжу, про людей. Причому з ким завгодно: з кращим другом, з дітьми, з сусідом по маршрутці, та й просто з перехожими. Охоче, чесно і багатослівно. Напевно, це одна з причин, чому українців вважають дуже гостинною нацією. І одна з причин, чому українці легко беруть участь в безлічі різних соціальних опитувань.

Соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту провела соцопитування з метою з’ясувати: як сучасні українці ставляться до інших країн. Результати показали, що лідерами теплого ставлення українців стали Польща (50%), країни Європейського союзу (49%) і Білорусь (47%). Лідером же “чорного списку” цілком передбачувано є Росія, що, в принципі, не дивно на тлічергового витка путінської агресії щодо України. До Росії 52% українців ставиться “холодно” або “дуже холодно”, тоді як теплі почуття до агресора залишилися лише у 20% українців.

Також цілком зрозумілі і теплі почуття до Білорусі: той же знахабнілий “північний сусід” під боком, таке ж домінування нав’язаного імперського над національним, як було до недавніх пір в Україні, схожі традиції, схожі мови. Загалом, той самий “братський народ”, на відміну від люблячої використовувати цю фразу Росії. Тепле ставлення до країн Європейського союзу теж цілком очікувано, враховуючи узятий країною курс на євроінтеграцію та більш доступну, завдяки безвізу, можливість побачити Європу на власні очі, а не уявляти її з чужих розповідей.

Що ж стосується Польщі, то тут, швидше, ставлення як до близького родича чи сусіда, з яким прожили хата до хати багато років – мовляв, всяке було: і сварилися, і мирилися, і до складу Речі Посполитої разом входили, і на дві сторони разом відбивалися. Загалом, практично сімейне відношення. Не дарма “холодно” до Польщі відносяться всього 5% українців. Для країн ЄС, до речі, негативні показники становлять лише 8%, а для Білорусі – всього 6%.

Лідером “нейтрального” ставлення сучасних українців стала Румунія – 62%. Мабуть, кількість фанатів графа Дракули в Україні врівноважується тими, хто не забув Румунії зовсім недавні територіальні претензії.

https://znaj.ua/society/192011-odnih-lyubimo-inshih-nenavidimo-a-na-tretih-plyuvati-ukrajinci-rozpovili-pro-stavlennya-do-inshih-naciy