Чи може дезодорант викликати рак?

29 Січня 2019 16:40

Твердження про те, що дезодорант здатний провокувати розвиток раку, можна почути досить часто. Але чи так це насправді?

Останнім часом з’явилася інформація про те, що солі алюмінію, які містяться у складі дезодоранту, можуть бути провокаторами як онкологічних недуг, так і хвороби Альцгеймера. Підсилює негативне ставлення до дезодорантів той факт, що жінкам, які лікуються від раку грудей, забороняють ними користуватися.

Коментуючи ця обставину, лікар-радіолог Олександр Мельников зазначив: не тільки під час лікування раку грудей, але і при проведенні звичайної МРТ не можна користуватися антиперспірантами.

Солі алюмінію, які містяться в антиперспірантах, – це той же метал. Тому використовувати дезодорант при МРТ не можна – можуть бути спотворення в отриманих зображеннях. Що стосується променевої терапії при раку молочної залози, пахвова западина потрапляє в зону впливу опромінення. Якщо там є антиперспірант, алюмінієва пудра під променями може викликати опіки і виразки. Але решту часу дезодорантами можна користуватися абсолютно спокійно.

Дійсно, дезодоранти з розряду антиперспірантів містять солі алюмінію або цинку, які блокують потові залози і не дають поту вийти на поверхню шкіри. Саме ці компоненти дезодорантів зазвичай підозрюються в здатності викликати захворювання. Але, як повідомив експерт, через піднятий галас було проведено велике дослідження, і воно не виявило зв’язку між використанням дезодорантів і хворобою Альцгеймера.

Також не знайшла підтвердження думка про те, що дезодоранти-антиперспіранти можуть викликати рак, зокрема, рак грудей. З’ясувалося, що кількість проникаючих в організм солей алюмінію з антиперспірантів мізерно малий – 0,012%. Серйозну загрозу здоров’ю, як заявили дослідники, це не становить.