Тетріс допомагає позбутися травмуючого досвіду

9 Січня 2019 14:05

Комп’ютерні ігри, зокрема тетріс, дозволяють людям з психотравмами, придушити неприємні спогади.

До такого висновку прийшла група дослідників з Рурського університету разом після випробування даного методу на 20 пацієнтах з посттравматичним стресовим розладом, повідомляє Medical Xpress.

Раніше дослідники вже довели, що тетріс вміє придушувати негативні спогади, викликані фільмами жахів у здорових людей, незабаром після перегляду фільму.

У ході цього дослідження група психологів перевірила, чи може цей ефект також допомогти пацієнтам з посттравматичним стресовим розладом, для яких причина виникнення травмуючих спогадів.

У науковій роботі взяли участь 20 пацієнтів з важким випадком посттравматичного стресового розладу, госпіталізованих у відділення психосоматичної медицини і психотерапії на строк від шести до восьми тижнів.

У додаток до звичайної індивідуальної і групової терапії, вони також пройшли спеціальне лікування. Добровольці записали одну зі своїх травмуючих спогадів на аркуші паперу. Потім учасникам експериментів запропонували розірвати аркуш паперу і 25 хвилин грати тетріс на планшеті.

Пацієнти завжди записували кілька різних спогадів, наприклад, випадки насильства в різних ситуаціях.

У цілому, кількість ретроспективних повідомлень про травмуючі події скоротилася в середньому на 64 %. Негативні спогади, зміст яких ніколи не вказувалося на аркуші, зменшилися лише на 11 %. Методика справила позитивний вплив на 16 з 20 обстежених пацієнтів.

Дослідники також відзначають, що це дуже раннє дослідження і подальші дослідження з використанням контрольних умов і зі значно більшою кількістю пацієнтів необхідні для підтвердження ефективності методу.

https://znaj.ua/zdorovya/201408-tetris-dopomagaye-pozbutisya-travmuyuchogo-dosvidu