Американський есмінець зайшов у Чорне море для навчань з Україною

20 Лютого 2019 12:25

Американський есмінець «Дональд Кук» увійшов у Чорне море для проведення спільних навчань з Україною та іншими союзниками. Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на заяву ВМС США.

Як повідомив командувач силами ВМС США в Європі адмірал Джеймс Фогго, «Дональд Кук» зайде в порт Одеси.

Зазначається, що це вже другий візит есмінця в Чорне море з початку року на тлі ескалації конфлікту між Росією і Україною в Керченській протоці.

«Весь цей епізод в Азовському морі був для мене дуже важким», – заявив адмірал Фогго в бесіді з журналістами на полях Мюнхенської конференції з безпеки на минулих вихідних.

«Ми таким чином виявляємо свою солідарність», – заявив Фогго, коментуючи перекидання «Дональда Кука» в регіон із військово-морської бази в Іспанії.

Наприкінці листопада російські військові відкрили вогонь по українських кораблях, які намагалися пройти через Керченську протоку в українські порти.

Фогго засудив дії російської влади за арешт 24 українських моряків за звинуваченнями в незаконному перетині російського кордону.

«Мене дуже непокоїть ця ситуація, – заявив Фогго журналістам. – Це українські моряки, офіцери і командувачі. Вони не злочинці, а їм пред’явлено звинувачення за кримінальним кодексом. Вони повинні отримати захист відповідно до Женевської конвенції, ось чому США й інші країни НАТО втручаються в ситуацію і вимагають звільнити їх негайно, але Росія, як і раніше, утримує їх. Це абсолютно неправильно, і це не та поведінка, якої можна очікувати від великої держави, якою хоче бути Росія».

Зазначимо, есмінець ВМС США «Дональд Кук» несе службу з 1998 року, на ньому встановлені високоточні крилаті ракети «Томагавк», зенітні ракети SM-2, протикорабельні ракети «Гарпун» і протичовнові ракети ASROC. Есмінець оснащений системою протиракетної оборони Aegis. Відвідував води Чорного моря в 2014 році.

Нагадаємо, в Україні почалася підготовка до спільних навчань із НАТО Sea Breeze-2019.

https://mind.ua/news/20193967-amerikanskij-esminec-zajshov-u-chorne-more-dlya-navchan-z-ukrayinoyu