Чому мільйони громадян не зможуть проголосувати

27 Березня 2019 16:30

Майже 7 млн осіб в Україні мешкають не за місцем реєстрації

Загальна кількість осіб, що проживають в Україні не за місцем реєстрації або ж мають великі труднощі з тим, аби зареєструвати місце проживання складає щонайменше 6,8 млн осіб. З них 1,5 млн – внутрішні переселенці. Про це свідчить всеукраїнське соціологічне дослідження, проведене упродовж серпня-вересня 2018 року компанією Kantar TNS в Україні. Дослідження також зазначає, що близько 700 тисяч осіб взагалі не мають жодної реєстрації. Все це значно ускладнює реалізацію виборчого права для цих людей. У силу різних причин значна їхня кількість так і не зможе проголосувати на президентських виборах.

Хто і чому не зможе проголосувати
В останні тижні усі ЗМІ облетіли фото і відеосюжети про величезні черги, які вишикувались перед місцевими відділеннями Держреєстру виборців. Сотні людей вишиковувались, аби  змінити місце голосування відповідно до фактичного проживання. Останній день, коли це можна було зробити – понеділок, 25 березня.

Людмила Янкіна, експерт з прав людини організації Zmina, в рамках якого відбулося дослідження, зазначає, що люди не переймалися питаннями перереєстрації впродовж останніх двох місяців, коли це можна було спокійно зробити. Активізувались усі традиційно в останній момент – за кілька днів до завершення перереєстрації.

У підсумку за даними ЦВК, виборчу адресу змінили майже 316 тис. осіб. Тобто переважна більшість осіб, що мешкають не за реєстрацією, а це мільйони людей, або збираються 31 березня повернутися додому і підуть на виборчу дільницю, або ж просто змарнують свій шанс проголосувати. За даними дослідників ТNS, практика показує, з тих, хто проживає не за місцем реєстрації, участь у виборах беруть лише 52%.

https://glavcom.ua/country/society/bez-prava-viboru-chomu-milyoni-gromadyan-ne-zmozhut-progolosuvati-580442.html