Чи можна їсти рибу кожен день

6 Березня 2019 17:51

Риба і морепродукти давно вважаються важливою складовою повноцінного раціону харчування. Медики рекомендують вживати рибу 2-3 рази на тиждень. За загальноприйнятою думкою, такої кількості цілком достатньо для середньостатистичного організму (при цьому ризик отруєння ртуттю зведений до мінімуму). Але що трапиться, якщо вживати рибу щодня? Які переваги і які ризики?

Коли варто боятися ртуті

Ртуть – природний елемент, який не викликає проблем зі здоров’ям при помірному вживанні. Але часте вживання їжі з високим вмістом ртуті може призвести до появи неприємних симптомів, а при гострому отруєнні – до постійної неврологічної дисфункції, в тому числі до затримок розвитку у дітей.

При отруєнні ртуттю найпершим і важливим кроком є ​​виявлення джерела. Що стосується морепродуктів, то варто врахувати, що вміст ртуті в великих хижих рибах може бути вищий за рахунок того, що хижаки харчуються дрібними рибками з невисоким вмістом ртуті, і при цьому ще й живуть довше – так і відбувається природний процес накопичення небезпечної речовини.

І, тим не менш, професор епідеміології та харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Ерік Римма стверджує, що більшість людей цілком можуть дозволити собі їсти рибу щодня, не турбуючись про отруєння, за умови, що кількість риби з потенційно високим вмістом ртуті буде обмежено до 2 порцій в тиждень. Виняток: вагітні жінки і діти – їм не варто вживати більше 3 порцій на тиждень.

Риба і морепродукти з низьким вмістом ртуті: лосось, креветки, сом, телапія, морські гребінці, устриці, оселедець, сардини і форель.

Риба з високим вмістом ртуті: риба-меч, королівська скумбрія, акула, тайл-фіш, марлін і тунець.

Включати рибу в щоденний раціон дуже корисно для організму, оскільки продукт багатий білком, корисними жирами і мікронутрієнтами. Дотримуючись дієти з високим вмістом риби цілком можливо прискорити метаболізм і підвищити якість сну. Крім цього шкіра вирівнюється і стає еластичнішою, а здатність мозку до концентрації поліпшується.

Ось ще 6 причин їсти рибу частіше:

Корисний жир

Риба – продукт з дуже високим вмістом омега-3 жирних кислот, які стимулюють роботу мозку і навіть позитивно впливають на психіку і настрій.

Здорове серце

Заміна червоного м’яса на рибу – відмінний варіант для поліпшення здоров’я серця. І справа не стільки у високому вмісті омега-3 жирів, що знижують рівень тригліцеридів (тобто «поганого» жиру), скільки в їх поєднанні з іншими корисними елементами, що містяться в рибі.

За даними останніх досліджень, комбінація омега-3 жирних кислот з іншими поживними речовинами (вітаміни D і B2, кальцій, залізо, цинк, йод і магнезія) помітно знижує ризик серцевого нападу, розвитку атеросклерозу і навіть рівень смертності серед людей, які страждають хворобами серця.

Джерело вітаміну D

Риба – природне джерело вітаміну D, який зазвичай синтезується в організмі тільки тоді, коли ми знаходимося на сонці. Сьогодні багато людей страждають від нестачі вітаміну D, оскільки ми дуже багато часу проводимо в приміщенні. «Рибна» вечеря може це виправити.

Засіб від депресії

За даними вчених, любителі риби і морепродуктів набагато менш схильні до депресії. Причини цього до кінця не визначені, але є версія, що омега-3 жирні кислоти впливають на рівень вироблення «гормонів задоволення» – допаміну і серотоніну. Тому, дієта з високим вмістом риби покращує кровообіг, що також позитивно впливає на роботу мозку.

Зниження ризику аутоімунних розладів

При активному споживанні риби знижується ризик розвитку діабету 1 типу – аутоімунного захворювання ендокринної системи, при якому імунна система атакує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Також вважається, що вживання продуктів з високим вмістом омега-3 зменшує ймовірність виникнення таких аутоіммунних захворювань, як ревматоїдний артрит і розсіяний склероз.

Профілактика зниження розумової активності

З віком активність мозку поступово знижується, час реакції на подразники стає довшим, а функція короткочасної пам’яті погіршується. Але є цікаві дані: у любителів риби уповільнення когнітивних функцій відбувається повільніше.

Якщо ви любите рибу, то серйозних причин не радувати себе улюбленою стравою щодня немає. Але якщо ви не є шанувальником дарів моря, то можливо, слід звернути увагу на харчові добавки з високим вмістом риб’ячого жиру. Вважається, що харчові продукти засвоюються краще, ніж екстракти або добавки, але останній варіант все ж краще, ніж нічого.

http://wworld.com.ua/health/47329