Один із простих, але ефективних прийомів контролювати кров’яний тиск – це вживання рослинної їжі, досить великої кількості фруктів і овочів. Але, як випливає з дослідження фахівців з Оксфордського університету, важливо, щоб овочі були свіжими або приготованими так, щоб вони трохи хрустіли, оскільки при цьому в них залишається більше вітамінів.
Крім цього вчені радять вживати кисломолочні продукти, що не містять цукру, – кефір, йогурти. Такі продукти сприяють збереженню еластичності судинних стінок. За даними дослідження, опублікованими в American Journal of Hypertension, вживання п’яти порцій кисломолочних продуктів в тиждень на 30% зменшують ризик розвитку серцевого нападу у жінок.
Експерти рекомендують у віці після 50 їсти менше білка, оскільки активне споживання білкової їжі підвищує ризик розвитку гіпертонії до 40%. Але від чого не потрібно відмовлятися – це від спецій. Дослідження говорять про те, що любителі їжі з приправами їдять менше солі, а їх артеріальний тиск в середньому нижчий, ніж у тих, хто подібну їжу не любить.
Дуже корисно для профілактики артеріальної гіпертензії займатися творчістю і мати хобі. Вченими з Університету Дрекселя було виявлено, що таке проведення часу допомагає відволіктися від тривожних думок і в результаті люди, які присвячують свій вільний час творчим заняттям, рідше страждають гіпертонією.
Ще один спосіб протистояти підвищеному тиску – вибиратися за місто, бувати на природі. Нещодавно група дослідників з університетів Австралії і США змогла встановити, що якщо щодня проводили 30 хвилин в обстановці живій природі, схильність гіпертонії скорочується на 9%.
https://ukrhealth.net/6-prostix-sposobiv-zniziti-arterialnij-tisk/