Як попередити інфікування після укусу кліща

17 Квітня 2019 18:01

У 2018 році на хворобу Лайма захворіло майже 5,5 тисяч осіб, кліщовий вірусний енцефаліт вразив п’ятьох громадян, а поляримія – двох. Цього ж року станом на 1 березня зафіксовано понад 140 рецедивів хвороби Лайма, яка викликана саме в наслідок укусів кліщів, повідомив речник Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Біруля.

“Вже цього року станом на 1 березня за три місяці було зафіксовано 46 випадків рецедивів хвороби Лайма, адже вона може повертатися, активізуватися знову, але виліковується антибіотиками. Саме лісовий кліщ є небезпечним. Він переносить до 40 різного виду інфекційних хвороб і при укусі заносить ці хвороби у тіло людини. У разі укусу слід невідкладно звернутися до найближчого травмпункту. Також ви можете після цього зробити аналіз кліща у державних лабораторних центрах України”, – повідомив Біруля.

В Центрі громадського здоров’я МОЗ наголошують, що вже прокинулися усі різновиди кліщів.

Як позбутися кліща

Якщо вчасно не отримати лікування, хвороба може перейти в хронічну форму. В першу чергу, можуть бути уражені суглоби, опорно-руховий апарат, нервова система, серце та інші органи.

Загроза хвороби полягає ще й в тому, що її перебіг на перших стадіях може проходити без будь-яких ознак взагалі. Тому щойно вас вкусив кліщ, варто звернутись за медичною допомогою й не намагатись витягнути його самостійно.

Чим більше він перебуває на тілі, тим більша ймовірність отримати інфекцію. Якщо ви не маєте можливості отримати медичну допомогу,  можна витягнути кліща самостійно. Для цього потребін пінцет.

Це також можна зробити пальцями, попередньо їх продезинфікувавши. Діяти потрібно колоподібними рухами без ривків. У жодному разі не розчавлювати павукоподібне. Це підвищує шанси інфікування

Зробити аналіз крові

Більшість випадків укусу кліщів трапляється за межами міста, під час відпочинку в лісі. Дещо менше – у впорядкованих та прибраних парках, зауважив в розмові з Радіо НВ лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

За його словами, дізнатись, укус кліща сам по собі не є великою небезпекою для людини. Важливіше, чи кліщ інфікований збудниками, які при потраплянні в організм людини розвивають захворювання. Про те, що вас вкусив кліщ, ви дізнаєтесь, коли побачите на тілі червону плямку, яка з часом буде лише збільшуватись.

Зрозуміти, чи були ви інфіковані, можна лише після здачі крові.  Витягнувши кліща, не варто його викидати, краще віднести в медлабораторію на аналіз, додав Гайдук.

“40% людей, які мають позитивні титри антитіл, ніколи не пам’ятають, що їх кусало. Ви пам’ятаєте всі укуси комарів? Не пам’ятаєте, напевно. Так само може бути, що вас щось вкусило, а ви не знали, що це не якийсь комарик. Ви навіть не звернули увагу. Достовірно можна визначити лише по крові рівнем титру антитіл класу G. Кліщі сидять тільки і чекають будь-яку теплокровну істоту: песика, котика, людину чи зайчика. Вони такі є вампіри, які хочуть смоктати нашу кров”, – зазначив Гайдук.

Аби вберегтись людині від кліщів, варто носити одяг, який повністю покриває тіло. Зокрема ділянки біля шиї, гомілки, а також голову, додав Ігор Гайдук.

Загроза для домашніх улюбленців

Кліщі також становлять серйозну загрозі домашнім улюбленцям. Зазвичай найчастіше від них потерпають собаки, натомість на котів вони майже не реагують, розповів в розмові з Радіо НВ ветеринар клініки Ветдопомога Костянтин Луценко.

За його словами, захворювання, які можуть отримати домашні улюбленці бувають також двох видів – гострі-короткострокові та хронічні. Зрозуміти, що ваш улюбленець вражений кліщем можна спостерігаючи за його поведінкою, додав ветеринар.

“Чим воно проявляється? Насамперед – апатією, тварина не хоче підійматися, не хоче гратися, чимось відрізняється від попередніх днів. Друге – це відказ від корму, не хоче їсти, менше з’їдає. Сеча стає темного кольору, це вже ознаки того, що еритроцити виводяться через сечу, це гемоглобін. Це вже симптоми зайшли досить далеко”, – зазначив Луценко.

При укусі тварини кліщ надувається до розміру горошини. Ветеринар не радить витягати його самостійно, а негайно звернутись до ветеринарної клініки.

Проте якщо це неможливо, тоді передусім варто вбити кліща. Це можна зробити, наприклад, покривши його засобом для зняття лаку для нігтів. За 5-10 хвилин його можна викрутити за таким самим принципом, як і при укусі людини.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/sidyat-i-chekayut-yak-poperediti-infikuvannya-pislya-ukusu-klishcha-50016894.html