Мавпа з гранатою: Росія проводить ядерні випробування?

30 Травня 2019 11:53

Колаж РБК-Українаi

Глава військової розвідки США Роберт Ешлі заявив, що Вашингтон підозрює Росію в порушенні мораторію на ядерні випробування, передає Reuters.

«США вважають, що Росія, ймовірно, не дотримується мораторію на ядерні випробування у відповідності зі стандартом «нульової потужності», – заявив Ешлі на форумі з контролю над озброєннями в Гудзонському інституті.

Він припустив, що Росія проводить ядерні випробування малої потужності в порушення мораторію.

«Ми вважаємо, що у них є можливість для проведення ядерних випробувань низького рівня, які перевищують межу нульової потужності, встановлений в договорі», – сказав Ешлі.

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), укладений в 1990-х роках, отримав широку глобальну підтримку, але повинен бути ратифікований ще 8-ма державами, що володіють ядерними технологіями, в тому числі Ізраїлем, Іраном, Єгиптом і США. Росія ратифікувала договір в 2000 році.

Зокрема, згідно з документом, кожен його учасник зобов’язується не робити будь-яких випробувальних вибухів ядерної зброї і будь-яких інших ядерних вибухів, а також заборонити і запобігати будь-яким таким ядерним вибухам у будь-якому місці, що знаходиться під її юрисдикцією чи контролем.

https://mind.ua/news/20197837-ssha-zapidozrili-rosiyu-v-zdijsnenni-yadernih-vibuhiv-nevelikoyi-potuzhnosti