УКУС КЛІЩА ЗАГРОЖУЄ ХВОРОБОЮ ЛАЙМА

4 Червня 2019 18:05

В Україні в останні роки відбувається активізація природних вогнищ таких особливо небезпечних для людини зоонозів, як кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма (бореліоз) та значне збільшення випадків захворювання на них.

Епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів в Україні з кожним роком ускладнюється.

Хворобу Лайма спричинюють борелії, яких переносять виключно кліщі. Зараження відбувається, коли комаха впорскує слину в ранку. Захворювання характеризуються різними клінічними проявами, серед яких найбільш характерними є ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, перебігає як у маніфестній, так і в латентній формах, має схильність до рецидивів і хронічного перебігу.

Більша частина інфікувань людей відбувається в природних вогнищах: в лісі, на луках, пасовищах. Але в останні десятиріччя, за умов інтенсивних процесів урбанізації, кліщі родини іксодових перемістились в паркові зони відпочинку міст, сквери, тощо.

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів та тваринами.

Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині:

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщ, рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.

Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Оглядати себе, дітей та тварин після відпочинку дуже важливо. Чим довше кліщ знаходиться на тілі, тим вищі ризики отримати якесь захворювання. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти (Перед використанням уважно читайте інструкцію!).

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі звертатись до лікаря-інфекціоніста.

https://val.ua/uk/110663.html