Дострокові вибори міського голови. Реально чи ні?

26 Липня 2019 13:30
У Києві можуть призначити дострокові вибори міського голови, якщо нова Верховна Рада ухвалить законопроект про розподіл обов’язків міськголови та очільника Київської міської державної адміністрації.

Про це у коментарі Громадському заявив колишній народний депутат та експерт з питань територіальної організації влади Юрій Ганущак.

«Якщо змінюється статус міського голови, то цілком очевидно, що по закону треба робити вибори. Не виключено, що законопроект про розподіл обов’язків мера Києва та голови КМДА проголосують упродовж першого місяця роботи парламенту», — сказав він.

Ганущак зазначив, що принцип розділення повноважень між державою та місцевим самоврядуванням — основа децентралізації. Ще у 2012 році колишній депутат розробляв серію законопроектів, які б мали впорядкувати систему управління Києвом. Згодом, у 2015 році депутати розробили законопроект про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ», який, за словами Ганущака, повторює його документ.

«Держава зобов’язана контролювати діяльність органів місцевого самоврядування. А у нас виходить така ситуація, що зранку мер Києва приймає рішення самоврядні, а після обіду — він уже державний чиновник, який контролює свої рішення, наскільки вони легітимні», — пояснив Ганущак.

Законопроект має передбачати, що Київрада матиме виконавчий комітет, підпорядкований міському голові. Водночас КМДА мала б контролювати рішення міської ради та представляти інтереси держави.

Нагадаємо, 24 липня Офіс президента попросив у Кабінету міністрів внести подання на звільнення голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка.

Раніше глава Офісу президента Андрій Богдан в інтерв’ю «РБК-Україна» пригрозив Віталію Кличку розмежуванням посад міського голови Києва і голови КМДА.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/kiyiv-dostrokovo-pereobere-miskgolovu-yaksho-posadu-vidokremlyat-vid-golovi-kmda-ekspert