Здебільшого всі схильні до думки, що гриби можна збирати лишень осінню. А це не так. Затяті грибники-“лісовики” стверджують, що сезон починається з середини серпня або на початку вересня, і, на їх думку, тільки в цей час гриби безпечні і хорошої якості. Проте гриби можна збирати в будь-який час року, головне – в них розбиратися і знати час появи кожного виду, щоб не сплутати його з отруйними, повідомляє Depo.Київ.
Отже серпень є прекрасним місяцем для збирання самих популярних і смачних грибів. Але аби уникнути отруєння грибами, грибники з досвідом радять дотримуватися нескладних, але “золотих” правил:
Як не отруїтися грибами: секрети збору і готування
Гриби – це важкий продукт для дитячого організму, тому з лісовим варіантом рекомендується знайомити дітей не раніше 7-літнього віку. Гливи та печериці – “домашній” варіант грибів, вони менш небезпечні для дитячого організму, тому перше знайомство можна проводити в 6 років.
Якщо не впевнені у своїх знаннях
Якщо ви не завзятий грибник, то зібрані гриби покажіть фахівцеві. Якщо в якомусь грибі не впевнені, не кладіть його в загальний козуб, а в окрему ємність.
Місце збору
Гриби як губка вбирають шкідливі речовини з навколишнього середовища, тому не варто займатися їх збором біля доріг і шкідливих виробництв. Гриби необхідно збирати тільки в лісі або горах. Також не варто зривати їстівний гриб, який росте поруч з отруйним. Є ймовірність, що їх спори змішалися.
Також не зайвими будуть й рекомендації від Центру громадського здоров’я:
Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту – будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Якщо все ж таки пішли по гриби – уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Страви, приготовані з грибами, не можна зберігати в холодильнику більше однієї доби.
Слід пам’ятати, що основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
“Якщо у вас з’явився хоча б один із цих симптомів – терміново телефонуйте “103”. Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти. А також виконуйте рекомендації оператора 103″, – нагадують лікарі.