Музика посилює дію знеболювальних

3 Вересня 2019 17:54

Вчені вже довгий час знаходяться в пошуках способу, які допоможе посилити ефект знеболювальних, але при цьому не буде коштувати дорого і володіти серйозними побічними ефектами.

Здається, вчені з Університету Юти наблизилися до вирішення цієї проблеми. В рамках експерименту на мишах їм вдалося довести, що посилювати ефект знеболюючих здатна музика.

В рамках дослідження вчені вивчали два види болю – біль від запалення і біль від хірургічного втручання. Всі миші були піддані цим больових відчуттів, після чого їх розділили на дві групи: перша група перебувала під впливом природного шуму, а ось другий щодня три рази на добу включали тригодинну добірку творів Моцарта. Експеримент тривав три тижні і повторювався чотири рази – кожен раз вчені використовували новий знеболювальний препарат. Після закінчення всіх дослідів фахівці зібрали і проаналізували результати.

Виявилося, що кращу взаємодію з музикою показав “Ібупрофен”. Реакція на біль від запалення у мишей з “музичної” групи знизилася на 93%. У випадку з хірургічної болем знижувалися деякі, але не всі реакції на біль.

Поки вчені вивчають, як саме музика працює в парі з знеболюючим, допомагаючи підсилювати його ефект. За попередніми даними, це відбувається через те, що музика підсилює вироблення нейротрофічних фактора в мозку. Робота цього білка пригнічує сприйнятливість до болю.

Джерело: http://zdorovia.com.ua/science/41110muzika-posilyue-diyu-znebolyuvalnih.html