Вчені повідомили, як дізнатися про схильність до діабету ще в дитинстві

23 Вересня 2019 18:01

На думку вчених, ранні ознаки цукрового діабету починають проявлятися за десятки років до постановки діагнозу.

Дослідження провели вчені Бристольського університету (Велика Британія), його результати представлені на конференції Європейської асоціації з вивчення діабету.

Фахівці вивчили дані понад чотирьох тисяч людей, які народилися на початку 1990-х років. Для визначення ступеня схильності кожного з них до діабету 2-го типу, вчені проаналізували 162 ділянки геному, які пов’язані з підвищеним ризиком захворювання.

Рівні концентрації в крові понад 200 певних молекул, вимірювалися чотири рази – у восьмирічному віці, потім у підлітковий період (в 16 і в 18 років), і в 25 років.

З’ясувалося, що ранні ознаки діабету 2-го типу можна помітити вже у восьмирічному віці.

Так, у дітей з генетичною схильністю до хвороби, виявився знижений рівень «хорошого» холестерину. У підлітковому віці у них, в крові підвищені маркери хронічного запалення і деяких амінокислот.

У міру дорослішання, ці особливості стають все більш вираженими, при тому, що сам діабет поки не розпочався, і, власне, може взагалі не розпочатися.

Дослідження допоможе виявити хворобу набагато раніше, ніж це відбувається зараз, щоб зупинити її прогресування, відзначили вчені.

Джерело: http://wona.com.ua/vcheni-povidomyly-yak-diznatysya-pro-shylnist-do-diabetu-shhe-v-dytynstvi/