Чим загрожує громадський транспорт?

7 Жовтня 2019 17:54

Photo by Raymond Francisco on Unsplash

Міжнародна група вчених у складі 600 науковців дослідила громадський транспорт у 58 містах світу. Зокрема, були проаналізовані бактерії, віруси та гриби, присутні на поручнях транспорту, автоматах з продажу квитків та стінах станцій метро і зупинок. Загалом взяли 3741 пробу. Як повідомляє elpais.com, виявилося, що найбільш брудний транспорт – у країнах Латинської Америки.

Під час дослідження виявили 4424 відомих науці видів мікроорганізмів, 1145 з яких – у понад 70% усіх зразків. При цьому 61 вид мікроорганізмів є нетиповим для нормальної мікрофлори людини та навколишнього середовища.

Крім того виявилося, що понад 50% зібраних генетичних зразків взагалі неможливо ідентифікувати. Ці мікроорганізми науці взагалі невідомі.

Найбільш забрудненим виявився транспорт у таких містах як Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро (обидва – Бразилія), Богота (Колумбія), Сантьяго (Чилі). Поширеність мікробів тут була у 10–20 разів більша, ніж у містах інших регіонів світу. Наприклад, Ріо-де-Жанейро та Богота мали в 10 разів більше “шкідників”, ніж Париж, Балтімор чи Сінгапур.

Вчені кажуть, що цей факт є ознакою необхідності кращого використання антибіотиків у Латинській Америці.

А загалом важливість свого дослідження науковці пояснюють тим, що мікробіом модулює реакцію нашої імунної системи на небезпеки, навіть реакцію на пухлини. Тож вивчення міського мікробіому допоможе краще зрозуміти, як організм адаптується до зовнішніх загроз.

Джерело:https://iod.media/article/yaki-bakteriji-ta-virusi-doshkulyayut-nam-u-gromadskomu-transporti-doslidzhennya-vchenih-3079