Новий Трудовий кодекс: збільшать оплачувану відпустку і дозволять звільняти “декретниць”

9 Жовтня 2019 16:25
Новий Трудовий кодекс України передбачає зміни терміну офіційно оплачуваної відпустки для українців.
Сьогодні термін відпустки становить 24 календарні дні, а після змін збільшиться до 28 днів.
Уточнюється, що з 28 днів для оплачуваної відпустки планують виділити 7-10 так званих «хворих днів», коли співробітник попереджає, що буде відсутній на робочому місці через:
– захворювання;
– емоційне вигорання;
– стрес і інше.
Якщо термін оплачуваних вихідних перевищено, рішення цього питання залишається за роботодавцем і працівником зокрема. Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова пояснює, що дане рішення допоможе прибрати корупційні ризики.
Під «корупцією» Третьякова має на увазі придбання лікарняних листів працівниками для додаткового вихідного дня. Згідно з Трудовим Кодексом, є низка причин для звільнення співробітників.
Правками нардепи збираються дати роботодавцям більше приводів для звільнення. Вже існуючі причини: прогул, невідповідність займаній посаді, систематичне невиконання зобов’язань, поява на робочому місці в нетверезому стані і злодійство. Тепер кодекс доповнять наступними пунктами: порушення комерційної таємниці, відсутність щеплень і скоєне правопорушення.
Також роботодавці мають право звільняти вагітних. Компанія сама зможе вирішувати питання про звільнення або збереження робочого місця на час декрету.