Як знизити тиск без ліків?

16 Жовтня 2019 17:47

Осінь – пора, коли у людей можуть загострюватися проблеми з тиском. Фахівці настійно рекомендують контролювати свою вагу і збалансовано харчуватися.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це ГолосUA повідомила лікар Вікторія Савицька.

Люди із зайвою вагою частіше за інших стикаються з проблемою високого тиску, а це додаткові ризики для здоров’я. Тож якщо зайві кілограми у вас є – постарайтеся від них позбутися якнайшвидше, але не за рахунок обмеження трапез, а за рахунок заміни шкідливих і жирних продуктів корисними.

«Для зміцнення судин дуже корисно щодня з’їдати жменьку волоських або кедрових горішків. А для очищення судин рекомендуються щодня з’їдати хоча б столову ложку меду, краще 2-3 (замість цукру). Благотворно на тонус і очищення судин впливають також курага, лимони, грейпфрути, хурма, часник. До того ж такий «набір» продуктів прекрасно зміцнює імунітет і захистить вас від сезонних недуг», – зазначила медик.

При схильності до стрибків тиску  в раціоні обов’язково має бути риба – бажано морська або океанічна, а також морепродукти (креветки, мідії, кальмари). При цьому, якщо ви ведете боротьбу із зайвою вагою, готувати ці продукти потрібно в духовці чи на пару, оскільки в смаженому вигляді риба вбирає в себе багато масла і канцерогенів, які утворюються в процесі смаження. Не варто також захоплюватися сушеною і солоною рибою, адже в ній є величезна кількість солі, що затримує рідину і може спровокувати спазми судин. Кількість солі в раціоні взагалі потрібно чітко контролювати, не допускаючи «передозування». Уникайте також гострих і копчених продуктів – ковбас, баликів, сардельок, риби холодного копчення, фаст-фуду, і т.д.

Сирі овочі і фрукти – обов’язкові в щоденному меню. У них міститься багато корисних мікроелементів, вітамінів і клітковини, завдяки яким в організмі синтезуються фіброзні волокна, що зміцнюють судинні стінки.

“Включайте в раціон більше продуктів, багатих вітаміном Е – горох, сочевицю, зелена цибуля, печінку, оливкову олію – ​​вони надають судинам еластичність. Обов’язковий і вітамін С (квашена капуста, цитрусові, ківі, селера, цибуля, петрушка, шипшина, солодкий червоний перець), оскільки він надає венам міцність і допомагає судинам самоочищатися”, – радить лікар.

Джерело: https://narodna-pravda.ua/2019/10/15/yak-zniziti-tisk-bez-likiv-diyevi-poradi/