Акція на Михайлівській площі: легені, як артоб’єкт

27 листопадаа 2019 13:27

У листопаді відзначають місяць обізнаності про рак легенів. З цієї нагоди на Михайлівській площі провели акцію, на якій нагадали, що це страшне захворювання поруч.

Встановили артоб’єкт у формі гігантських легенів.

Що потрібно знати:

Оксана Сурцева, медичний директор ООО «Рош Україна» та організатор акції, розповідає:

– Щороку 13 тисяч українців чують діагноз «рак легенів». З них 63% після отримання діагнозу живуть менше року. Причина – діагноз ставиться запізно. Близько 80% цих пацієнтів дізнаються про свій діагноз вже на 3-4 стадії хвороби.

Які симптоми:

  • втома;
  • кашель;
  • кровохаркання;
  • задишка.

У всьому світі раз на рік люди проходять профілактичні огляди. Особливо старші 40 років.

Особливо обережними потрібно бути курцям. Адже 8 з 10 хворих раком легень – курці. Проте якщо раніше лікарі стверджували, що рак можна розпізнати за допомогою звичайної флюорографії чи рентгену, то зараз – методом комп’ютерної томографії. Особливо якщо казати про перші стадії.

Час рятує життя

Чому ж важливо виявити рак якомога раніше? Юрій Кондрацький, завідувач відділення Національного інституту Раку, розповідає, що при першій стадії раку легенів людину оперують, але їй не потрібно робити ані хіміотерапію, ані опромінювання. А вже при третій – потрібна хіміотерапія до операції, операція, хіміотерапія після операції. Вартість лікування виростає у сотні разів.

– Ось чому всі роблять акцент на ранній діагностиці,  зазначає Юрій Кондрацький.

Джерело: https://vechirniy.kyiv.ua/news/na-mykhaylivs-kiy-ploshchi-vstanovyly-hihant-s-ki-leheni