Британія попрощається з Євросоюзом 31 січня

30 Січня 2020 12:00

(AP Photo/Francisco Seco)

Ввечері у середу, 29 січня, Європейський парламент ухвалив угоду про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Ця подія стане першим в історії виходом держави-члена з блоку.

Про це повідомляє UATV з посиланням на “Європейську правду“.

За це рішення проголосував 621 депутат, проти – 49, ще 13 – утрималися.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу наголосила, що ратифікація угоди – це перший крок до нового партнерства між ЄС і Великою Британією. Свою промову вона завершила словами “Ми завжди будемо любити тебе… Хай живе Європа”.

Частина депутатів Європарламенту прийшли на історичне засідання із шарфами, на яких була зображена символіка Британії і Євросоюзу та напис “Завжди об’єднані”.

Президент Європарламенту Девід Сассолі прокоментував прийняте рішення у заяві, оприлюдненій на сайті ЄП, повідомляє Укрінформ.

“Я глибоко сумую, коли думаю, що ми підійшли до того моменту, коли член ЄС, партнер і друг вирішив покинути нашу європейську родину. Це останнє пленарне засідання, під час якого ми знаходимося поряд з нашими британськими колегами. Разом з цим, від імені Парламенту, я хотів би висловити нашу глибоку вдячність за їх внесок протягом минулих років. Їх присутність збагачувала нас, і їх нам буде не вистачати”, – зазначив Сассолі.

Він наголосив, що Європарламент приймає і поважає рішення британського народу, який висловив бажання будувати власне майбутнє за межами ЄС. Проте Євросоюз і Велика Британія надалі будуть близькими друзями і партнерами, додав Сассолі.

Тепер Рада ЄС повинна завершити процес ратифікації, проголосувавши 30 січня кваліфікованою більшістю голосів.

Велика Британія зі свого боку уже завершила процес ратифікації. Держава вийде з ЄС у п’ятницю, 31 січня, о 23:00 за Грінвічем.

Нагадаємо, Джонсон підписав угоду про Brexit 24 січня.

Джерело: https://uatv.ua/brexit-yevroparlament-uhvalyv-ugodu-velyka-brytaniya-vyjde-z-yes-31-sichnya/