Мистецький Маніфест: старт оголошено у Лаврі

23 Січня 2020 15:00

Київська муніципальна галерея мистецтв ЛАВРА спільно з Всесвітнім Фондом Природи WWF Україна оголосили старт Всеукраїнського артпроєкту СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ. МАНІФЕСТ 2020.

З одного боку – це відкритий конкурсний відбір робіт від митців, які працюють у різних напрямах та жанрах мистецтва contemporary – живопис, графіка, скульптура, фотографія, відео-арт, інсталяція. З іншого – заклик арт-спільноти до державних діячів, бізнесменів, кожного з нас про необхідність сміливих дій заради життя в гармонії зі світом вже у 2020 році.  Текст Маніфесту. 

Прийом заявок в конкурсну частину триває до 25 лютого 2020 року за посиланням. Результатом стане масштабна всеукраїнська виставка робіт переможців в Галереї ЛАВРА, запланована на початок березня цього року. В конкурсі передбачені основні номінації від Галереї ЛАВРА, WWF Україна, а також спеціальна премія  Vogue’s Choice від журналу Vogue UA.  Крім того, спільно з Київським метрополітеном буде проведено окремий відбір учасників, роботи яких  експонуватимуться на станціях “Майдан Незалежності” та “Театральна”.

– Ми прагнемо, щоб проєкт став кроком у розвитку взаємин між мистецтвом, людиною і навколишнім середовищем. І запрошуємо підтримати розмову, яку постійно відкладаємо на потім… Про те, щоб розпочати зміни з себе, почати діяти та жити як частина великого організму планети – відзначає Тетяна Міронова, директорка Київської міської Галереї мистецтв Лавра. 

2020 рік – рік глобальних подій, які здатні значно прискорити сталий (дружній до природи) розвиток усіх напрямів людської діяльності. Він розпочнеться 21 січня у Швейцарії з Всесвітнього економічного форуму, тема якого – Партнери заради згуртованого та сталого світу, а також з перегляду Цілей сталого розвитку ООН на наступне десятиліття.

– Рішення та угоди, що будуть прийняті цього року на глобальному рівні торкнуться України. Нам важливо бути не просто готовими до трансформацій на користь сталого життя, але й стати їх лідерами. Без сміливих дій та пріоритетної інтеграції екологічних факторів у кожну галузь економіки, бізнес-практику та індивідуальне життя, ми погоджуємось на значні соціальні та економічні ризики вже у наступні десятиліття, – коментує Олена Тарасова-Красієва, директорка Всесвітнього фонду природи WWF Україна. 

До складу експертного журі основного конкурсу увійдуть Тетяна Міронова – директорка Київської міської галереї мистецтв ЛАВРА; Олена Тарасова-Красієва – директорка Всесвітнього фонду природи WWF Україна; Віктор Сидоренко – директор Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України; Пилип Власов – головний редактор журналу Vogue UA.
Проєкт реалізується за сприяння Mironova Foundation, підтримки журналу VOGUE.UA та Київського метрополітену. Куратор – Юлія Нужина.

Джерело: https://vechirniy.kyiv.ua/news/u-stolytsi-stvoryat-mystets-kyy-manifest-shukayut-uchasnykiv