Як поганий сон впливає на працездатність та кар’єру

18 Лютого 2020 17:58

Американські вчені визначили, що поганий сон — часта причина переїдання, ожиріння та ризику серцевих захворювань.

У дослідженні взяли участь 95 жінок 20-76 років, повідомляється у прес-релізі на EurekAlert!.

У ході дослідження розглядалася якість сну, час, необхідний для засинання, й безсоння. Також жінок запитали, які продукти вони вживали протягом року. Виявилося, що учасниці, які довше засинали, споживали більше калорій та їли більше їжі. Таким чином, вчені з’ясували, що погана якість сну призводить до надмірного споживання їжі. А це загрожує ожирінням і як наслідок — серцево-судинними захворюваннями.
Дослідники Університету Рочестера переконані, що нестача сну сповільнює процеси сприйняття інформації та здатність людини знаходити вихід із складної ситуації. Недосип убиває креативність.Саме ці негативні наслідки здатні вплинути не лише на здоров’я людини в цілому, а й на працездатність та кар’єру. У глобальних масштабах він здатен провокувати появу серцевих нападів, діабету другого типу, ожиріння та різні хронічні захворювання.Люди, які сплять менше 6 годин, на 30% більш схильні до надмірної ваги, ніж ті, хто присвячує нічному відпочинку 7-9 годин. Окрім очевидних переваг достатнього сну, є ще здатність керувати своїми емоціями та не піддаватися тискові обставин, що дуже важливо для людини на робочому місці.Для тих, хто хоче зберегти фізичне й емоційне здоров’я, досягати успіху в роботі й позбутися проблем зі сном, варто Тримайтеся подалі від снодійнихПід «снодійними» маються на увазі будь-які засоби, що застосовує людина, аби швидше поринути у стан спокою – чи то алкоголь, чи спеціальні пігулки.

Вони втручаються у природній процес сну та впливають на його якість. Перш ніж вдаватися до снодійних, експерти радять, наприклад, не зловживати кофеїном.

Група вчених з Великобританії дійшла висновку, що поганий сон і пов’язана з цим перевтома здатні викликати у людини суїцидальні напади. За результатами проведеного наукового експерименту з’ясувалося, що люди, які позбавляють себе повноцінного відпочинку, піддають свою психіку небезпеці.

Ґрунтуючись на даних про 15 тисячах літніх людей у віці 65-75 років, група дослідників порівняла якість сну людей, які згодом вчинили самогубство, з якістю сну добровольців з контрольної групи. Як виявилося, у тих літніх людей, які сплять дуже мало, ймовірність вчинити самогубство у наступні 10 років життя в 1,4 рази вища, ніж у звичайних людей, які приділяють сну від 7 до 8 годин на добу.

Це дослідження продемонструвало наявність зв’язку між ризиком самогубства і наявністю депресії, причому відсутність сну або ж його нетривалість дослідники приймають як незалежний фактор. Однак як переконані англійські вчені, поєднання поганого сну і депресії підвищує ймовірність ще більше в силу того, що при накопиченні втоми в організмі, що чергуються з коротким сном, може привести до сильного депресивного стану, який викликає суїцид.

Вчені відзначають, що людина здатна пробути без повноцінного сну 3 доби, після цього відбувається різке ослаблення серцевого м’яза, що може призвести до смерті.

Джерело: http://7days-ua.com/news/yak-pohanyj-son-vplyvaje-na-pratsezdatnist-ta-kar-jeru/