Греція просить допомоги: нова арабська навала

3 Березня 2020 12:00

Грецький прем’єр-міністр Киріякос Міцотакіс оголосив, що його країна звертається по допомогу до структур Європейського Союзу, намагаючись запобігти великій хвилі мігрантів та біженців з Туреччини.

З Греції повідомляють, що на турецько-грецькому кордоні з’явилися тисячі людей, які намагаються дістатися до Європи після заяв Анкари про неспроможність стримувати біженців.

На тлі загострення боїв у Сирії, що межує з Туреччиною на півдні, турецькі посадовці заявили, що не можуть дати раду біженцям, яких на турецькі території накопичилося майже чотири мільйони.

Речник грецького уряду у неділю заявив, що йдеться про “скоординований тиск”, який за його словами, з політичною метою “організовує і заохочує Туреччина”, порушуючи попередні домовленості з Брюсселем.

“Кордони Греції – це зовнішні кордони Європи. Ми їх будемо захищати. У вівторок ми разом з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем відвідаємо ділянку кордону з Туреччиною на суходолі. Повторюю, не намагайтеся нелегально пробиратися в Грецію – вас повернуть назад”, – написав у Twitter грецький прем’єр-міністр.

Греція просить ЄС застосувати “команди швидкого реагування”, що створені для Агентства зовнішніх кордонів Євросоюзу.

Грецький уряд заявляє, що впродовж минулої доби з боку Туреччини кордон намагалися перейти майже 10 000 мігрантів, і грецькі прикордонники застосовували проти них сльозогінний газ.

Також грецька поліція повідомляє, що принаймні 500 людей прибули човнами на острови Лесбос, Самос і Хіос, де табори біженців вже давно переповнені.

Європейські політики остерігаються повторення 2015 року, коли переважно через Туреччину до Європи прибули близько мільйона біженців, головно з Сирії.

Наплив мігрантів та біженців особливо помітний у південних країнах Європи, таких як Греція і Італія, але проблема з мігрантами також стала випробуванням для урядів у Німеччині та інших країнах, де більшу підтримку на виборах почали здобувати антимігрантські партії та крайні праві партії.

Джерело: https://ukrainian.voanews.com/a/greece-calls-eu-to-help-with-migrants/5311235.html