Скільки солі потрібно вживати людям?

30 Квітня 2020 17:54

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, на день дорослій здоровій людині можна з’їдати не більше п’яти грамів солі.

Але насправді, як вважають фахівці, переважна більшість людей в розвинених країнах їдять у два-три рази більше солі. Наприклад, один обід в популярних мережевих фастфудах з гамбургером і картоплею фрі, вже містить денну норму солі, а може і перевищувати її.

Дієтолог Олена Кален своєму Instagram розповіла, чому важливо контролювати вживання солі. Зокрема, сіль затримує рідину, тканини набухають і в органи надходить менше крові. Щоб впоратися з цим, ендокринна система виробляє адреналін, а це ще більше посилює навантаження на серце. В результаті починає розвиватися гіпертонія, з’являються головні болі.

Крім того, надлишок солі має звичай «відкладатися», а натрій сприяє вимиванню з кісток кальцію. В результаті серйозно зростає ризик появи каменів у нирках, остеопорозу.

Жінкам надлишок солі загрожує додатковими проблемами. Волосся і нігті стають більш ламкими, а шкіра втрачає пружність. У другій половині менструального циклу у жінок починає затримуватися рідина і якщо при нормальному вживанні солі це практично не відчувається, то при її надлишку вага може запросто коливатися на кілька кілограмів, а рідина накопичується ще сильніше, особливо в ногах.

Як зазначила Кален, ситуацію допоможе виправити морська і гімалайська сіль – ці види містять менше натрію. Але важливо й у цілому нормалізувати вживання солі.

Джерело: http://zdorovia.com.ua/harchuvannja/44691skilki-soli-potribno-vzhivati-lyudyam.html