10 ЩОДЕННИХ ЗВИЧОК, ЯКІ ШКОДЯТЬ НАШІЙ СПИНІ

4 Травня 2020 17:56

Якщо впізнали себе в одному з пунктів, постарайтеся вжити додаткових терапевтичні заходи, щоб знизити шкоду від звичок і зберегти здоров’я спини.

Щодня ми робимо одні і ті ж дії, яким не надаємо особливого значення. В сукупності вони негативно впливають на спину, псують поставу і призводять до хвороб.

Довго сидимо

У сидячому положенні людина забезпечує додатковий тиск на міжхребетні диски. При частому і тривалому сидінні хребетні диски втрачають до 10% вологи через навантаження, і кісткові сегменти стають жорсткими. Для полегшення симптомів і зменшення ризиків розвитку хронічних болів слід періодично перериватися на гімнастику або пішу прогулянку.

Уникати спортивних навантажень

Існує хибна думка, що спинні болі можна подолати тільки без додаткового навантаження на хребет. Насправді фізичні вправи допомагають позбутися від проблеми. Журналіст Кетрін Джейкобсон Рамін мучилася від болю в спині зі шкільного віку, перепробувала масу терапевтичних засобів і навіть пішла на малоінвазивну операцію для декомпресії нервів в хребті. Це не допомогло, і Кетрін взялася за вивчення питання функціонування нервів спини. У 2008 році вона написала книгу «Скорчені: Як перехитрити індустрію болю в спині і встати на шлях до одужання». Журналіст вважає, що традиційна медицина не працює, зате допомагає спорт. Щоранку Кетрін починає з простого комплексу вправ професора біомеханіки хребта канадського університету Ватерлоо Стюарта Макгілла, відомих як «Велика Трійка Макгілла».

Забувати про правильну поставу

Постава залежить від здоров’я спини, а здоров’я спини – від постави. Це замкнене коло можна розірвати, почавши з малого: не сутулитися за столом під час роботи і обіду, в дорозі або під час перегляду фільму. Основний принцип – мінімальний прогин в хребті, положення тіла від верхівки до куприка має бути максимально наближене до прямої лінії. Для домашніх тренувань відмінно підійде будь-яка книга, покладена на голову. Ходьба з книгою допомагає зміцнити м’язи шиї і навіть позбутися від другого підборіддя.

Мало ходити

Фахівці американської асоціації Agency for Healthcare Research and Quality радять крім спеціальних вправ підтримувати щоденну рухову активність. В огляді 2016 року розглянуто результати 156 досліджень болів в спині, що проводилися з 2008 по 2015 рік. Дослідники відзначають, що півгодинні щоденні прогулянки допомагають зменшити спинні болі і зберегти поставу. До речі, японці вважають, що для підтримки форми і здоров’я навіть у глибокій старості потрібно проходити не менше семи кілометрів на день.

Піднімати важкі предмети, нахиляючись вперед

При нахилі і підйомі важкого вантажу напружуються м’язи поперекового відділу – єдиного рухомого відділу хребта. Саме він приймає на себе навантаження при нахилах. Через тиск на м’язи спини пережаті нервові закінчення викликають гострі і хронічні болі, а при перенесенні навантаження на живіт може з’явитися грижа. Вихід – присідати для підняття важких предметів, переносячи їх вагу на м’язи ніг.

Часто використовувати гаджети

Тримати планшет або телефон на витягнутій руці перед очима незручно. У більшості випадків при використанні гаджетів людина нахиляє голову вперед, при цьому вага голови в середньому – п’ять кілограмів. Кожні 15 градусів нахилу забезпечують додаткові три-шість кілограмів навантаження на шийний відділ хребта. Щоденна напруга провокує ранній знос спини, м’язи розтягуються, виникає запалення. Це може привести до затискання нервів, утворення гриж і деформації шиї.

Носити неправильне взуття

Порада особливо актуальна для дітей, стопа яких тільки формується. Але і у дорослої людини постійне носіння вузького взуття і високих підборів, кед, балеток і черевиків на плоскій підошві може викликати деформацію стопи. Коли стопа ущільнюється і втрачає природний звід, порушується опорна функція, ноги швидше втомлюються, а в результаті відхиляється тазова вісь і порушується постава.

Сподіватися на масаж

Систематичні сеанси масажу дійсно допомагають розслабити м’язи, усунути біль в спині. Однак в довгостроковій перспективі цей метод не допоможе назавжди позбутися від проблем. Фахівці з міжнародної спільноти Кокрейн в 2014 році зібрали інформацію з 7 медичних баз на дорослих з проблемами в спині. В цілому було задіяно 25 випробувань і 3096 учасників. Автори статті дійшли висновку, що професійно виконаний масаж практично не має побічних ефектів і здатний тимчасово допомогти, але лише в якості допоміжного терапевтичного заходу.

Курити

Нікотин звужує судини, змінює стінки артерій і негативно впливає на кровообіг. Дослідження Американської Академії хірургів-ортопедів в Сан-Франциско в 2001 році показало, що біль в попереку з’являється в результаті пошкодження судин в суглобах і міжхребцевих дисках. Фахівці проаналізували анкетні дані піддослідних (найбільшим періодом були 53 роки спостережень за одним з них) і розповіли про взаємозв’язок куріння і захворювань опорно-рухового апарату. Керівник дослідження доктор Портер-Гаррі Вінклер, співробітник відділення хірургії Carolinas Medical Center, стверджує, що куріння і артеріальна гіпертензія здатні впливати на розвиток хронічних хвороб хребта нарівні з високим холестерином в організмі.

Спати на м’якому матраці

Хтось любить потопати в перині, а комусь подобається спати на жорсткій поверхні. Але сон на жорсткому матраці сприяє порушенню кровообігу, а на м’якому – загрожує проблемами з хребтом. Це особливо актуально для людей з великою масою тіла – м’яка поверхня прогинається під вагою, і людина спить ніби в гамаку. В результаті хребет знаходиться в неприродних прогибах протягом декількох годин. В ідеалі варто шукати золоту середину і вибирати матрац, який повторює вигини тіла, не дозволяючи йому «провалюватися».

Джерело: https://www.trserial.net.ua/10-shhodennyh-zvychok-yaki-shkodyat-nashij-spyni/