Київський метрополітен закупив антисептики сумнівної якості?

5 Червня 2020 13:32

Їздите у київському метро або ходите на Укрпошту? Тоді краще беріть із собою власний антисептик. 

КП “Київський метрополітен” закупив антисептики у фірми, що не зареєстрована як виробник цієї продукції та фігурує у кримінальному провадженні щодо збуту контрафактної продукції до Житомирської обласної клінічної лікарні. 

Крім того, ще на початку квітня СБівці накрили масштабні підпільні виробництва, де бадяжили неякісні дезінфікуючі засоби саме цієї фірми. А тепер-от ця фірма поза конкурсом, бо ж закупівля в рамках COVID-19, поставила київському метро антисептиків на суму понад 700 тисяч гривень, Укрпошті – на суму понад 2,5 млн, а ще низці дитячих садочків, шкіл та санаторіїв на Житомирщині. 

А це значить, що усі люди, що користуватимуться цими антисептиками, купленими за публічні кошти, у потенційній небезпеці.

Як йдеться в розслідуванні, що розміщене на платформі WikiInvestigation, 1 червня Київський метрополітен уклав угоду про купівлю дезінфекційного засобу КЛІН СТРІМ у ТОВ ВІН СТРІМ на загальну суму 729 120,00 гривень. За ці гроші метрополітену мають поставити 7 000 літрів антисептику. При цьому в системі Прозорро в інформації про предмет закупівлі було вказано, що товар має бути зареєстрований в Державному реєстрі дезінфекційних засобів МОЗ України, одначе в укладеному договорі це речення пропустили. Чому? А ось тут починається найцікавіше.

Вявляється, ТОВ ВІН СТРІМ, компанія, у якої київський метрополітен купив антисептики, фігурує в кримінальному провадженні щодо збуту контрафактних дезінфекційних засобів Житомирській обласній дитячій лікарні. Поліція підозрює, що службовці ТОВ ДЕЗОДАР у змові із службовцями ТОВ ВІН СТРІМ заволоділи бюджетними коштами у розмірі 117 тис грн., які виділені КНП “Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня” на антисептики, бо поставили не ті, які не відповідають умовам договору, що уклав медзаклад із ТОВ ДЕЗОДАР.

Замість оригінального антисептику КЛІН СТРІМ дитяча лікарня начебто отримала підробку з аналогічною назвою виробництва ТОВ ВІН СТРІМ, хоча єдиним виробником цього антисептику є ТОВ КЛІН СТРІМ відповідно до копії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, йдеться у судовій ухвалі. І там же зазначається, що ТОВ ВІН СТРІМ не зареєстрований як виробник антисептику вказаної продукції.

“У разі використання такої продукції, якість та походження якої визивають об’єктивні сумніви у лікувальній діяльності закладу замовника може призвести до створення антисанітарних умов та призвести до негативних наслідків як медичного персоналу КНП Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня Житомирської обласної ради, так і пацієнтів, які перебувають на лікуванні у вказаному медичному закладі”, – вважають правоохоронці і наполягають, що ТОВ ВІН СТРІМ продав дитячій лікарні товар завідомо неякісний товар.

Є й інша судова ухвала, про виявлення контрафактного антисептику ТОВ ВІН СТРІМ – фірми, що “не має жодних офіційних документів, що підтверджують якість та відповідність реалізованої продукції”.

Ну, і вишенька на тортику. На початку квітня СБУ повідомила про масштабні підпільні виробництва та реалізацію неякісних дезінфікуючих засобів на мільйони гривень на Київщині та на Житомирщині. Це було виявлено після того, як оперативники перевірили інформацію про спробу групи осіб поставити фальсифікований антисептичний засіб до лікарських установ регіону, зокрема до обласної дитячої лікарні, про яку йшлося вище.

“За попередніми даними досудового розслідування встановлено, що незаконне виробництво та збут неякісного фальсифікату у Житомирській області організували троє житомирян. Одна із спільниць раніше працювала на місцевому підприємстві, яке легально виготовляє антисептик”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Цікаво, що засновником і власником ТОВ КЛІН СТРІМ є Вірьовкін Олександр Ігорович, а у ТОВ ВІН СТРІМ засновником і директором є Вірьовкін Микола Ігорович.

На сайтах обох компаній справжній батл. Так, ТОВ ВІН СТРІМ переконує, що він є ексклюзивним виробником і постачальником дезінфікуючих засобів.

Натомість на сайті ТОВ КЛІН СТРІМ зазначається, що жодних прав на виготовлення продукції КЛІН СТРІМ іншим компаніям не надавалося. Підприємство є єдиним виробником антисептику і жодних рецептів та сертифікатів ТОВ ВІН СТРІМ не надавало.

 

Та поки обидві компанії з’ясовують стосунки, краще подивіться на бочки, які виявили СБівці і з яких антисептик потрапив до дитячої лікарні за участі ТОВ ВІН СТРІМ.

А тепер-от і київський метрополітен купив антисептики у цієї ТОВки. Відповідно вони можуть бути небезпечними для здоров’я і, що найгірше, не виконувати покладених на антисептики функцій.

А загалом після початку карантину ТОВ ВІН СТРІМ підписало 143 договори на загальну суму 5 609 643,18 грн. і потенційно могло поставити всім замовникам контрафактний антисептик.

Так що мийте руки, користуйтеся власним антисептиком і ходіть здорові.

Людмила Євсєєнко, для УП

Джерело: “Українська правда”