Хоча зазвичай гречку називають “царицею круп”, існують і більш корисні: в їх список входять екзотичні злаки кіноа, камут, сорго, тефф, амарант.
Фахівцями в області здорового харчування були названі кілька круп, які більш корисні за гречку. Одна з них – кіноа або лобода. Вона надзвичайно насичена корисними жирами омега-3: наприклад, 100 грамів такої крупи забезпечують 15% необхідної людині добової дози цих жирних кислот. Також міститься багато лізину (25% добової норми), що допомагає впоратися з випаданням волосся, анемією.
Інший вид крупи, які вважається кориснішим за гречку, являє собою сорт пшениці – це камут. 100 грамів дають до 11 грамів білка, 8 грамів клітковини (більше 30% середньодобової норми). До того ж містить нікотинову кислоту, важливу для гормонального балансу, міцної нервової системи, переробки жирів, вуглеводів.
Ще одна крупа, мега-корисна для здоров’я – сорго. Її переваги: велика кількість білка, тіаміну (вітаміну B1), що підтримує роботу серця, м’язів тіла, а також вітамінів В2, В6. Завдяки їм поліпшується стану нігтів, волосся, активізується обмін речовин.
У свою чергу тефф є ідеальним злаком, якщо є алергія на глютен. Крупа наповнена вітаміном C, що сприяє виробленню колагену, росту нових кров’яних тілець, зміцненню м’язової тканини. Крім цього-лізином, який необхідний для росту волосся, коректної вироблення кров’яних тілець, і рослинним білком
Корисна для здоров’я також амарантова крупа. Вона перевершує гречку вмістом білка: до 25% добової норми! До того ж багата лізином, вітамінами групи В. Вміст унікального інгредієнта свалена робить амарант сильним природним імуномодулятором.
Джерело: https://ukrhealth.net/nazvani-pyat-krup-yaki-bilsh-korysni-za-grechku3463/