“Тарілку” на Либідській реконструюють

27 Липня 2020 17:54

У столиці планують відновити будівлю Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, який відомий багатьом як “Летюча Тарілка”, що на станції метро Либідська.

За реставрацію візьметься архітектор Віталій Молочко. Про це повідомляє “Українська правда. Життя”.

Як розповідає архітектор, на початку 2015 року він познайомився з Флоріаном Іллічем Юр’євим, художником та архітектором.

“Летюча Тарілка” була створена за його проєктом у 1971 році.

Проте наразі неординарна будівля знаходиться у дуже поганому стані.

Ми з Флоріаном Іллічем підготували проєкт відновлення будівлі й концепцію по створенню Міжнародного українсько-японського наукового центру, в якому так само повинен був знаходиться і центр по створенню скрипок Флоріана Юр’єва“, – розповідає Віталій Молочко.

Він каже, що цілий рік велися переговори з японською стороною:

Проте, на жаль, напевно через політичне становище, це все не увінчалося якимось результатом“.

У 2016 році інвестор ТРЦ Оушен Молл запропонував Міністерству освіти й науки України ремонт будівлі Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації.

Також було узгоджено з інвестором, щоб він профінансував створення державного музею живої науки.

Мене разом з Флоріаном Іллічем запросили створити проєкт музею живої науки й реновації будівлі.  

Проєкт був створений повністю.  

Всі рішення були узгоджені разом з Флоріаном Іллічем Юр’євим, але на цей час процес створення музею тимчасово заморожено”, – каже архітектор.

В результаті, у травні 2020 року разом з Флоріаном Іллічем, а також за сприяння меценатського проєкту “Українська скрипка – 1000 років” були зібрані кошти й архітектор вирішив відремонтувати “Летючу Тарілку”.

Оскільки Флоріану Іллічу вже 91 рік буде 11 серпня, а також у нього невиліковна хвороба, ми хочемо щоб автор побачив своє творіння відремонтованим”, – каже Молочко.

Тому архітектор, як голова громадської організації “UA”, та сам Юр’єв направили листи в МОН на отримання дозволу по проведенню поточних ремонтних робіт.

Підкреслюю мета у нас одна відремонтувати вже аварійно проржавілу Тарілку і щоб її побачив при житті автор Флоріан Юр’єв до свого дня народження“, – зауважує архітектор.

Очікується приблизно такий перелік робіт:

  • зачистка основи поверхні від іржі;
  • ґрунтування поверхні;
  • нанесення проміжного шару атмосферної фарби;
  • шпаклювання поверхні.

Цікаво, що в думках творця проєкту, він виглядав як мушля.

Флоріану Іллічу довгий час не давали реалізувати проєкт тарілка, але йому вдалося переконати радянське керівництво.

Це з часом люди її почали її назвати – “Летюча Тарілка”, а в мріях автор її задумав, як мушля”, – пояснює Віталій Молочко.