ЦНАП: комплексні послуги – вимога часу

23 Липня 2020 09:46

З 12 березня в Україні запроваджено карантин і, відповідно, низку обмежувальних заходів через пандемію коронавірусу. Карантин став форс-мажором і для державних органів, позначившись на звичному режимі їх роботі, і для громадян, змусивши коригувати щоденні плани та підлаштовуватись під вимоги часу.

Розуміння важливості отримання громадянами цілого ряду адміністративних послуг змусило надавачів послуг швидко адаптуватися до змін. Вже п’ять місяців столичні ЦНАП працюють в особливому режимі, надаючи послуги населенню.

В цих умовах підтвердила свою дієвість практика надання комплексних послуг заявникам за життєвими ситуаціями.

Особливо популярними серед заявників є послуги пов’язані з народженням дитини, адже перші дні від народження дитини хочеться провести поряд з близькими, а не в чергах до державних установ.

За одного звернення до ЦНАП батьки немовляти можуть отримати чотири послуги, серед яких: державна реєстрація народження, реєстрація місця проживання малолітньої дитини, призначення державної допомоги при народженні дитини та, за необхідності, посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Достатньо лише паспортів та реєстраційних номерів облікових карток платників податків батьків, медичної довідки з пологового будинку та 20 вільних хвилин для заповнення заяв з адміністратором. А для отримання допомоги при народженні варто мати реквізити банківського рахунку, на який здійснюватимуться виплати. Частково послугу можна отримати не виходячи з дому: Міністерство соціальної політики України призначає допомогу при народженні онлайн. Отримання послуг безкоштовне. Виключенням є реєстрація місця проживання дитини, адміністративний збір за яку складає 13,60 грн.

З травня 2020 стала доступною нова комплексна послуга для підлітків – «ID-14», що надається абсолютно безкоштовно при оформленні першого паспорта. Отримати її можна в ЦНАП, підрозділах ДМС України, мережі центрів «Паспортний сервіс». За 20 днів дитина зможе отримати ID-картку з номером платника податків, що дійсна чотири роки. Щоб скористатися послугою, необхідно мати з собою свідоцтво про народження; довідку про реєстрацію місця проживання (за наявності) та документи, що посвідчують особу одного з батьків. У період карантину послуга доступна за місцем звернення, а після його завершення – за місцем проживання.

Приємним бонусом від держави є зупинення перебігу строків звернення за отриманням адміністративних послуг. Відтак, необхідні послуги можна отримати після закінчення карантину без жодних штрафів.

Комплексні послуги в ЦНАП заощаджують час молодих батьків та юних громадян України, мінімізують фізичні контакти при взаємодії з державними органами та задовольняють потреби громадян в умовах пандемії, не наражаючи їх на небезпеку.

Нові виклики формують нові перспективи, а сучасні сервіси для зручності замовників послуг дозволяють ЦНАП «бути в тренді» глобальних змін на шляху до зручного та якісного державного сервісу.