Як прибрати свербіж після укусів комах і впоратися з опіками від трави

16 Липня 2020 17:51

Літо в цьому році видалося спекотним і особливо добре проводити час на природі, купаючись у водоймах і засмагаючи, набираючись вітаміну D і активно відновлюючи свій імунітет після складної для всіх нас зими і весни. Розслабитися хочеться настільки, щоб не думати ні про що. А між тим, на відпочинку на природі і на дачі ми можемо зіштовхнутися з проблемами, які здатні грунтовно зіпсувати нам безхмарні дні. Як зробити своє літо здоровим і безпечним, розповів лікар-дерматовенеролог  Павло Ворожейкін.

Кропива

При торканні стебел і листя кропиви, шкіру людини проколюють найдрібніші волоски цієї рослини. А через них, як через міні-шприци, в ранку потрапляє гістамін і мурашина кислота. Саме через них з’являються червоні плями, відчувається сильний свербіж.

Що радить «народна мудрість»: потримати уражене місце під холодною водою, протерти соком петрушки.

Коментар лікаря:

Опіки кропивою не несуть шкоди здоров’ю дорослої людини. Роздратування на шкірі, як правило, короткочасне і проходить само по собі.

– Якщо опіки кропивою спричиняють сильне занепокоєння, можна застосувати антигістамінний (протиалергічний) препарат у вигляді гелю, – каже Павло Ворожейкін.

Він зніме свербіж і зупинить можливу алергічну реакцію.

А ось маленька дитина цілком може «скупатися» в кропиві по саму маківку. В такому випадку реакція на шкірі буде велика, свербіж і роздратування досить сильні – малюка аж трусить. Дайте йому протиалергічний препарат і зверніться до лікаря.

– Застосовувати народні засоби я б не рекомендував. Якщо немає під рукою антигістамінних препаратів в краплях або таблетках, то можна використовувати варіант для зовнішнього застосування, у вигляді гелю, – каже лікар-дерматовенеролог.

Борщівник

Високу рослину з величезним листям і квітами-парасольками – борщівник Сосновського – краще обходити стороною. Сік цієї рослини, потрапляючи на шкіру, здатний викликати підвищену чутливість до ультрафіолету. І, як тільки ви потрапите під сонце, на місці контакту соку з шкірою «розквітне» величезний опік, аж до пухирів.

Що радить «народна мудрість»: обробляти уражені ділянки шкіри відваром кори дуба.

Коментар лікаря:

З опіками від борщівника жартувати і займатися самолікуванням не варто, щоб не занести інфекцію попереджає наш експерт:

– Ці бульбашки на шкірі в окремих випадках вимагають навіть хірургічної обробки, – пояснює Павло Ворожейкін.

– Тому простіше опікам запобігти: коли ви косите траву на дачі, варто закривати всі ділянки тіла, щоб ні сік, ні шматочки листя і трави не потрапляли на відкриту шкіру. Якщо ви скошену траву кудись збираєте, то обов’язково одягайте господарські рукавички.

Ну, а якщо через недогляд на вас все-таки потрапив сік борщівника – найближчим часом носіть закритий одяг, щоб на пошкоджені ділянки не потрапив ультрафіолет, а краще уникайте виходів на сонце.

Покусали комахи

Вдень на дачі, а особливо біля водойм, буквально рояться над блідими тілами людей ґедзі і оводи. Вечорами накидаються комарі. У будь-який час від світанку до заходу сонця чатують оси і бджоли.

Що радить «народна мудрість»: жало бджоли витягти з ранки шпилькою, місця укусів протирати содовим розчином (чайна ложка соди на склянку кип’яченої води) – знімає свербіж.

– Якщо вас покусали бджоли, оси, ґедзі, насамперед потрібно запобігти розвитку анафілактичного шоку. Укуси цих комах токсичні і здатні викликати сильні алергічні реакції. – попереджає дерматолог Павло Ворожейкін. – Прийміть будь-який антигістамінний засіб. Якщо вас атакувала бджола, не варто колупати рану в пошуках жала. Промийте ужалене місце, обробіть хлоргексидином (НЕ спиртом) і прикладіть лід, щоб полегшити біль. До укусів гедзів і оводів підхід такий же.

Особливо небезпечними укуси комах можуть бути для алергіків. Аж до смертельного результату. Тому при сильному серцебитті, задишці, блювоті, втраті свідомості, підвищення температури (достатньо одного з цих симптомів) – викликайте швидку допомогу.

В тему

– В останні два роки в своїй лікарській практиці наголошую на такі випадки: звертаються пацієнти зі скаргами, мовляв, покусали чи то комарі, то чи мошки. Після цих укусів суглоби опухають настільки, що стає важко ходити, – розповідає лікар-дерматовенеролог. – Доводилося вводити гормональні препарати, щоб зняти наслідки атаки комах. Тому будьте уважні, якщо мошкара покусала сильно і свербіж нестерпний, не мучтеся – випийте антигістамінний препарат і протріть місця укусів антисептиком, можна водним розчином хлоргексидину. Антигістамінний можна застосувати і зовнішньо – у вигляді гелю на місця укусів. Не соромтеся звертатися до лікаря з такими, здавалося б, дрібними скаргами.

Сонячний опік

Те, що на курортах потрібно обов’язково користуватися сонцезахисними засобами, це багато людей вже знають. Але купувати недешевий крем заради купання в найближчій річці?! Але ж і в середній смузі легко і просто можна згоріти, особливо, якщо приймати сонячні ванни в години активного сонця – з 12 до 16 годин.

Що радить «народна мудрість»: змастити почервонілі ділянки шкіри прохолодним кефіром або нежирною сметаною.

Коментар лікаря:

– Від народних коштів у вигляді сметани і кефіру краще відмовитися, так як вони можуть викликати ще більше запалення, а іноді і нагноєння, через бактерії, що містяться в них.

Багато років лікарі нагадують про це, але більшість з нас до сих пір, переборщивши із засмагою, йде не в аптеку, а в магазин за кефірчиком.

– Є відомий препарат декспантенол (може випускатися під різними торговими марками) – і у вигляді спрею, і у вигляді крему. Він добре надає першу допомогу при сонячних опіках, – радить лікар-дерматовенеролог Павло Ворожейкін. – Якщо обгоріли сильно, наприклад, заснули на пляжі, слід показатися лікареві, тому що будь-який сонячний опік – це потенційний ризик новоутворень шкіри.

Важливо!

Купуючи сонцезахисний крем, важливо, крім індексу захисту від сонця SPF фільтра, звертати увагу на індекс PPD. Якщо на тюбику є таке маркування (воно зазвичай міститься в описі продукту), це означає, що він захищає від раку шкіри.

Економити на сонцезахисних кремах не варто, краще купувати цю продукцію в аптеках. Звертайте увагу, скільки може зберігатися відкритий тюбик – це маркування в місцях наноситься поруч зі значком відкритої кришечки. Зазвичай торішній невикористаний крем до нового пляжного сезону встигає зіпсуватися. Не лінуйтеся змащувати кремом всі відкриті місця на тілі, включаючи голову і вуха. На пляжі наносимо крем і на п’яти, вони теж засмагають.

Джерело: https://wona.com.ua/likar-rozpoviv-yak-prybraty-sverbizh-pislya-ukusiv-komah-i-vporatysya-z-opikamy-vid-travy