Капсаїцин, що міститься в червоному перці, підвищує рівень тестостерону і позитивно впливає на імунітет
Натуральні спеції є на кожній кухні. Одні люди використовують тільки сіль, перець і лавровий лист, інші мають цілий арсенал прянощів, спецій і приправ і використовують їх, щоб надати стравам особливий смак і аромат. Але крім своїх кулінарних властивостей, прянощі і спеції проявляють і корисні властивості. В першу чергу впливають на апетит і травлення.
Крім того, спеціям приписують деякі чудодійні властивості. Наприклад, прискорювати обмін речовин, спалювати калорії і сприяти втраті ваги. Тому досить часто їх можна бачити в «схемах схуднення», причому небезпечних для здоров’я. Їх додавання в їжу дає деяку користь для організму, але це зовсім не те, чого ви очікуєте.
Звичайно, дуже хочеться, щоб знайшлася така чудова їжа: з’їв — і немає зайвої ваги. Але потрібно розуміти — схуднути, не докладаючи до цього ніяких зусиль, не можна. «Жироспалювачів», які нібито дозволять нам бути стрункими безтурботно, не існує.
Що ж такого чудесного у відомій і широко використовуваній спеції перцю чилі? Спробуємо розібратися.
Капсаїцин — основний активний інгредієнт червоного перцю чилі. Від вмісту цього алкалоїду залежить пекучість перцю. Коли ми їмо перець, він подразнює температурні і больові рецептори, що викликає відчуття тепла. Відомо, що капсаїцин підвищує рівень тестостерону, позитивно впливає на імунітет, на рівень холестерину в крові і на стан кишкової мікрофлори. Так само відзначають, що регулярне вживання капсаїцину може знижувати ризик серцево-судинних і респіраторних захворювань.
Ну і звичайно ж пишуть про те, що він прискорює обмін речовин і покращує кровообіг. Пов’язують це з термогенними властивостями капсаїцину, який підвищуючи температуру тіла, впливає на більш швидке «спалювання калорій» і знижує ризик набору ваги. З цієї причини він часто зустрічається в складі різних «спалювачів» жиру в формі БАДів або додається в інші модні «зілля».
З цього приводу хочу дати коментар. Підвищення температури тіла короткочасне, інтенсивність обміну речовин підвищується незначно. У своїй практиці зустрічала людей, які перець чилі додавали мало не в усі страви, «їли і з борщем, і з тістечками», але при цьому страждали ожирінням.
Однак позитивні властивості капсаїцину і відповідно перцю чилі, безумовно, мають місце. Але це не означає, що почавши вживати велику кількість перцю ви захистите своє здоров’я відразу найближчим часом — через кілька тижнів або місяців. Перець чилі мав вплив на здоров’я тих, хто використовував його регулярно і тривало, значно більше, ніж пару місяців.
Також капсаїцин використовується в кремах і мазях для зовнішнього застосування при ревматичних захворюваннях і м’язових болях. А крім того його використовують ще як «секретну зброю» в помаді — невелика кількість злегка подразнює шкіру губ і робить їх більш пухкими. Все — заради краси!
Важливо відзначити, що перець чилі хоч і має корисні властивості, ним не варто зловживати. Він подразнює слизову травного тракту, може викликати біль в шлунку і кишечнику, печію. З цієї причини його не слід вживати людям з гастритом, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки, іншими захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, стенокардією, гіпертонією, аритмією, патологіями печінки і нирок. Також він може завдати шкоди тим, хто страждає на бронхіальну астму.
Присмачувати їжу спеціями — це лише одна з корисних звичок в харчуванні. Перець чилі сам по собі не призведе до того, що зайві кілограми просто зникнуть. Боротися з надмірною вагою за допомогою одних тільки спецій марно. Тому краще зберігати здоровий глузд і робити ставку перш за все на збалансований раціон, фізичну активність і зміну способу життя. Тільки тоді можна безпечно позбутися зайвих кілограмів і уникнути побічних ефектів нерозумного використання «чудодійних» засобів для схуднення.
Джерело: НВ