Галюциногені гриби ефективніші, ніж антидепресанти?

10 листопадаа 2020 17:51

Псилоцибін (психоактивна речовина, що міститься в галюциногенних грибах) допомагає побороти симптоми великого депресивного розладу в чотири рази ефективніші, ніж антидепресанти.

У дослідженні команди дослідників зі Школи медицини Джона Хопкінса брали участь 24 добровольці у віці від 21 до 75 років – люди з симптомами великого депресивного розладу, які на момент початку дослідження не вживали ніяких препаратів, пише JAMA Psychiatry.

Галюциногени проти депресії

Пацієнтів розділили на дві групи, однак одна умова була загальною для всіх: учасники повинні були приймати псилоцибін в капсулах і пройти два сеанси психотерапії.

Різниця була лише в тому, що перша група пішла до терапевта відразу (з різницею між сеансами в три тижні), а друга – через вісім тижнів (з тієї ж різницею між сеансами). До дослідження, під час і після нього добровольці заповнювали анкети про наявність симптомів депресії.

Депресія – що це?
Це захворювання, яке характеризується постійним станом смутку і печалі. Під час цього  людина втрачає інтерес до будь-якої роботи, яка зазвичай приносила задоволення, а також здатність робити повсякденні справи. Варто наголосити на слові “постійний” (не менше двох тижнів). Оскільки просто поганий настрій один раз на місяць з причиною чи без не можна називати депресією.

Як виявилося, позитивного ефекту вдалося домогтися в обох групах: з 24 пацієнтів ремісії досягла більша частина, а у 71% з них спостерігалися значні поліпшення. Як зазначили автори дослідження, це в чотири рази ефективніше традиційних антидепресантів.

Далі команда планує розширити дослідження і перевірити дію псилоцибіну на більшій кількості добровольців.

Джерело: 24 канал