У музеї авіації готують до відкриття унікальну експозицію

20 листопадаа 2020 15:00

У Києві Державний музей авіації ім. О.К. Антонова планує відкриття нової постійної експозиції в літаку Іл-62, присвяченої історії створення «чорних скринь» та магнітофонів для космічних польотів.

Про це повідомили у пресслужбі музею.

Серед експонатів можна побачити зразок першого радянського магнітофона для космічних польотів «Звезда», який записав епохальну фразу Ю. Гагаріна «Поехали!». Магнітофони цієї моделі використовували під час усіх космічних польотів від Білки та Стрілки до Олексія Леонова. Ще один унікальний експонат — магнітофон «Звезда-64» для штучних супутників Землі, представлений у двох модифікаціях та доповнений пультом для налаштування.

Місячний магнітофон «Малыш», який використовувався у всіх «Союзах», та його вдосконалена версія «Пигмей», створена спеціально для експериментального польоту «Союз-Аполлон», — також серед унікальних експонатів майбутньої експозиції.

А ще відвідувачі побачать чотири зразки іноземних «чорних скринь»: два французьких, американський та «родзинку» — «чорну скриню» зі збитого в 1960 році над територією СРСР американського літака-розвідника U-2, пілотованого Френсісом Гері Пауерсом.

Більша частина цієї унікальної та однієї з найбагатших на пострадянському просторі колекцій була передана музею заступником Голови Правління АТ «НДІ ЕМП» з питань захисту інформації Олександром Петровичем Провозіним.

Джерело: ШоТам