Витяг з ДЗК: тонкощі популярної послуги у сфері земельних відносин

26 листопадаа 2020 17:53

Голова йде обертом, а земля – з-під ніг, коли намагаєтесь розібратися в тонкощах земельних відносин. Почніть з перевірки присвоєння кадастрового номера вашій земельній ділянці.

Спробуємо розібрати найпопулярнішу послугу Держгеокадастру, доступну для замовлення в ЦНАП – надання витягу з Державного земельного кадастру. Що це за документ і «з чим його їдять»? В 2016 році Уряд України зробив важливий крок на шляху до децентралізації у сфері земельних відносин – широкому колу посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування та фаховим спеціалістам було надано безпосередній доступ до Державного земельного кадастру і можливість користування його інформацією при прийнятті управлінських рішень та наданні публічних послуг.

Близько 20 послуг Держгеокадастру доступні сьогодні для отримання через Центри надання адміністративних послуг – найпопулярніші з них надаються за принципом екстериторіальності. Якщо раніше витяг з Державного земельного кадастру надавали виключно за місцем розташування земельної ділянки, що створювало певні незручності заявникам, то тепер ця послуга доступна для замовлення власниками земельних соток чи гектарів екстериторіально.

Карантинні заходи, запроваджені з метою запобігання COVID-19, частково змінили порядок надання послуг у сфері земельних відносин. Недоступні для особистого звернення та, для деяких категорій громадян онлайн, в період карантину ці послуги стали доступними для замовлення через ЦНАП поштою: лише заява про надання відомостей та квитанція про оплату послуг з надання витягу – і ви щасливий власник важливого документу, без якого наразі не обходиться жоден земельний правочин.

Крім цього, кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою договорів, що передбачають набуття права власності на земельні ділянки, право на які переходить у зв’язку з набуттям права власності на житловий будинок, будівлю або споруду. Кадастровий номер – це, так би мовити, ідентифікаційний код землі: індивідуальна, унікальна послідовність цифр та знаків, яка присвоюється ділянці під час державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

Перевірити присвоєння кадастрового номера земельної ділянки можна на Публічній кадастровій карті України, у якості критеріїв пошуку вказавши населений пункт, де знаходиться земельна ділянка, чи її координати. Кадастровий номер земельної ділянки стане незамінним помічником під час перевірки земельної ділянки перед купівлею у відкритих державних реєстрах. За кадастровим номером можна з’ясувати тип власності земельної ділянки, її цільове призначення і площу, зареєстровані обмеження у використанні ділянки, суб’єктів права власності на земельну ділянку, обтяження, межові спори, тощо.

Отже, для отримання витягу з ДЗК потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг надіславши заяву встановленого зразка поштовим відправленням, додавши квитанцію про оплату адміністративного збору за надання відомостей, або ж замовити витяг онлайн через Публічну кадастрову карту України: досить пройти електронну ідентифікацію та оформити запит, оплативши послугу онлайн.

Повідомлення про готовність документу буде надіслано на електрону пошту, а забрати готовий витяг можна як у найближчому ЦНАП, обраному користувачем, так і поштою на адресу, вказану у заяві.