Унікальну бібліотеку знесуть заради хмарочоса?

23 Грудня 2020 13:29

У Києві на площі біля Монументу воїнам-танкістам вирили котлован під зведення хмарочосу. Через це будівництво можуть знести єдину в Україні архітектурну бібліотеку на Шулявці, повідомляє видання «Активні громадяни».

Йдеться про Державну наукову архітектурно-будівельну бібліотеку імені В. Г. Заболотного – єдину бібліотеку в Україні, яка спеціалізується на архітектурі. Вона винаймає приміщення у держвидавництва «Преса України». Офіційно про те, що через будівництво на Шулявці знесуть бібліотеку, ніде не заявлено. Проте на детальному плані місцевості, який розміщено забудовником на паркані, відсутня будівля бібліотеки.

«Там можна побачити план будівлі, окремі елементи інфраструктури і навіть окремі дерева і чагарники, зате відсутня будівля бібліотеки», – уточнює видання.

Крім того, Фонд державного майна України зобов’язав бібліотеку на проспекті Перемоги, 50 звільнити приміщення до 1 січня 2020 року. І хоча було досягнено домовленості про відтермінування виселення бібліотеки на 1 місяць, уже 8 січня бібліотека отримала лист із заявою Регіонального відділення ФДМУ про припинення дії договору-оренди № 7023 від 31.12.2014 в зв’язку з закінченням терміну його дії.

Під тиском громадськості бібліотеці дозволили залишитися в даному приміщенні ще на рік. У цій білліотеці  зберігаються цінні колекції гравюр, альбомів, листівок і планів, зібрання стародруків та рідкісних книг XVI–XІX ст. з будівництва, архітектури та мистецтва. Такі видання потрібно зберігати у спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Будівля на проспекті Перемоги, 50 була спеціально переобладнана під потреби бібліотеки.

Відомо, що будівництво за адресою проспект Перемоги, 50а веде компанія «Ексон Прем’єр Шулявська»,  її інвестує ізраїльська компанія. Вона зводить житловий комплекс 50 Avenue, або ж Sky Avenue і вже готується розпочати у ньому продаж квартир.

Як буде виглядати новий хмарочос на Шулявці – можна побачити на сайтах продажу житла. Як повідомляли журналісти програми “Наші гроші“, спочатку на сайті skyscrapercity з’явився ескіз будівлі на 24 поверхи. А на сайті Ukraine Israel Real Estate Marketing, на якому вже продають квартири в ЖК 50 Avenue, повідомлялося про 39 поверхів.

Як вказано у Державному земельному кадастрі, частина скверу перейшла в приватну власність у червні 2014 року. Цільове призначення із зеленої зони було змінено на «1.11.6. — інша комерційна діяльність». Ще через 4 роки після того власник – ТОВ «Шулявка» – передало право на забудову ділянки обслуговуючому кооперативу «Ексон прем’єр Шулявська».

Підрядник будівництва – ПАТ «Агробудмеханізація». У квітні 2018 року власник ділянки повідомив про початок підготовчих робіт для будівництва торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу. Проте 26 березня 2020 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю м.Києва скасував право на початок виконання підготовчих робіт.

Як з’ясувалося, забудовник вирішив почати будівництво, не маючи затвердженого належно проекту.

«Наразі поки забудовник готується до продажу квартир в домі, на який немає дозвільних документів, київські активісти готуються до суду, де будуть оскаржувати надання дозволу на будівництво в сквері «Слава танкістам», – зазначено у повідомленні.

Джерело: Київ Медіа