Які популярні комбінації ліків небезпечні для здоров’я?

3 Грудня 2020 17:51

Деякі препарати можуть послаблювати дію одне одного або навпаки – спричинити кровотечу чи втрату свідомості

Іноді людям доводиться пити кілька видів пігулок в один час. Однак, деякі комбінації препаратів можуть знижувати дію одне одного та бути небезпечними для здоров’я. Про те, які пігулки не можна поєднувати, розповіла лікар-терапевт Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Ірина Пічек виданню Vesti.

За словами медика, деякі комбінації медичних препаратів можуть викликати втрату свідомості, а також спровокувати кровотечі. Зокрема,не варто поєднувати такі види ліків:

Від температури і болю

Високі дози парацетамолу при одночасному прийомі з ліками від аритмії, антибіотиками групи тетрациклінів або алкоголем можуть викликати серйозне пошкодження печінки. Особливо обережними потрібно бути людям гіпертонікам: тривалий прийом протизапальних препаратів може підвищувати артеріальний тиск, провокувати набряки і порушувати функцію нирок.

Від печії і отруєнь

Сорбенти (активоване вугілля) і алюмінійвмісні антациди (знижують кислотність шлунку) можуть послаблювати або усувати дію інших препаратів. У зв’зяку з цим такі ліки потрібно приймати окремо від інших препаратів. Найкраще – через 2-2,5 години після прийому їжі і медикаментів або за 1,5–2 години до їжі.

Від порушень роботи серця

Особливо небезпечним медик назвала неправильне вживання препарату варфарин, який знижує ризик утворення тромбів. Найчастіше його призначають при миготливій аритмії та людям, які перенесли операцію з протезування клапанів серця.

Зокрема, поєднання цього препарату з аспірином, деякими антибіотиками і протигрибковими препаратами, а також засобами для зниження рівня холестерину або алкоголем може викликати кровотечі, небезпечні для життя.

Однак, якщо його “змішати” з ліками на основі гінкго або шавлії, то його дія послаблюється і ризик тромбоутворення зростає. Так само препарат перестає активно діяти при курінні.

Рослинні препарати і БАДи

Неправильне вживання цих ліків на рослинній основі може знизити ефективність інших препаратів. Так, речовини, які містяться в звіробої, знижують ефективність гормональних контрацептивів, деяких серцевих препаратів і ліків, що перешкоджають утворенню тромбів. Те саме стосується БАДів. Наприклад, препарати цинку знижують ефективність антибіотиків.

До слова, найчастіше цинк призначають при Covid-19 для підвищення імунітету, а антибіотики — при середній тяжкості перебігу захворювання, якщо приєдналася бактеріальна інфекція. Однак, щоб препарати були ефективними, їх потрібно париймати з інтервалом у кілька годин.

Також лікар наголосила, що медпрепарати потрібно запивати водою. Адже кава, чай, молоко чи сік можуть не дати речовинам засвоїтися в організмі.

Крім цього, ліки потрібно приймати згідно з інструкцією. Деякі з них потребують попереднього розчинення у воді. У разі ігнорування цього правила, можуть виникнути болі у шлунку, печія та виразка.

Нагадаємо, в Україні хворі на коронавірус, які отримують лікування в амбулаторних умовах, мають право одержувати безкоштовно всі послуги та ліки, передбачені пакетом допомоги, спрямованим на боротьбу з COVID-19.

Джерело: Zik