Картопля фрі: смачно і небезпечно

18 Січня 2021 17:50

Картопля фрі – це надзвичайно смачна страва, яку люблять майже всі. Мало хто може з’їсти лише один шматочок картоплі та зупинитись. Але надто захоплюватись цим популярним смаколиком не слід, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Надто часте вживання картоплі фрі протягом тривалого часу пов’язане зі значними ризиками для здоров’я, зокрема з ризиком ранньої смерті.

Згідно з дослідженням, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, вживання картоплі фрі більше двох разів на тиждень може подвоїти ризик ранньої смерті. В цьому дослідженні взяли участь 4500 осіб.

Основні ризики для здоров’я вчені пов’язують не з самою картоплею, а з олією, на якій її смажать.

Ось кілька побічних ефектів, які можуть відчути на собі любителі картоплі фрі:

Біль у животі. Жири засвоюються організмом повільніше, порівняно з вуглеводами та білками. Таким чином, картопля фрі залишається у вашому шлунку набагато довше, ніж здорова їжа. Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal Ultrasound International Open, у вас буде більше шансів відчути біль в шлунку, коли ви будете вживати саме смажені продукти.

Втрата чіткості мислення. З огляду на той факт, що картопля фрі смажиться на гідрогенізованих оліях, вона містить велику кількість трансжирів, які підвищують рівень шкідливого холестерину та знижують рівень хорошого холестерину в організмі. Це, в свою чергу, збільшує ризик серцевих захворювань. Згідно з іншим дослідженням, люди, у яких у крові більше транс-жирів, на 75% частіше хворіють на хворобу Альцгеймера та інші форми деменції.

Погіршення імунітету. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Current Opinion in Clinical Nutrition in Metabolic Care, дієта з високим вмістом жиру може пошкодити мікробіом кишечника, стимулюючи ріст шкідливих бактерій і, таким чином, знижуючи ваш імунітет.

Збільшення ризику інфаркту та інсульту. Дослідження показало, що вживання смаженої їжі три рази на тиждень збільшує ризик серцевого нападу та інсульту на 7%. Якщо людина споживає смажену їжу щодня, ризик зростає на 15%.

Збільшення ваги. Смажені продукти калорійніші, ніж варені та печені. Споживання висококалорійних продуктів може призвести до набору ваги. Дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що вживання смаженої їжі безпосередньо пов’язане з ожирінням.

Джерело: “Жіночий світ”