Троянди допоможуть проти безсоння

29 Січня 2021 17:52

Опубліковане журналом Scientific Reports дослідження проводилося серед учнів двох класів, які вивчали англійську мову. В одному класі активно використовували трояндовий запах, а в іншому – ні. Виявилося, що саме в першому класі учні були здатні запам’ятовувати слова краще. Таким чином дослідники підтвердили ефект ароматів, які допомагають людині в повсякденному житті. Їх можна використовувати адресно для досягнення тих чи інших конкретних цілей на кшталт навчання. Але рожевий запах допомагав не тільки вчитися.

Раніше інші дослідження дійшли висновку про те, що аромат троянд потрібно на певних фазах сну людини. За допомогою електроенцефалограми в лабораторії було доведено, що якщо запах активується на найчутливіших стадіях, то позитивно впливає на роботу мозку, роблячи сон більш глибоким. Природно, що “включати” запах на різній фазі сну сама людина не може, тому ті дослідження не несли серйозного практичного сенсу.

І ось тепер німецькі вчені довели, що рожевий запах полегшує процес навчання нової інформації під час сну. Він зміцнює пам’ять і дозволяє людині більш ефективно вчитися. В ході експериментів запах поставлявся добровольцям за допомогою спеціальних ароматичних паличок, які використовуються і під час сну і навчання.

Джерело: “Країна здоров’я”