«Той, що приносить здоров’я і ситість» – так з латині перекладається назва цього злаку. У англійців каша з його крупи входить у традиційний сніданок. Такий продукт обов’язково включають в дієту. Ви вже здогадалися? Так, це улюблена з дитинства вівсянка.
Сьогодні Joy-pup.com поділиться з вами секретом, чому варто вживати вівсяну кашу вранці, і які зміни будуть відбуватися з тілом, якщо їсти її щодня.
Склад і корисні властивості вівсянки
Вівсяна крупа – це продукт, багатий всіма необхідними для організму елементами. У 100 г каші містяться:
- вуглеводи – 65 г;
- жири – 6 г;
- білки – 11 г.
Також до складу вівсянки входять такі корисні макро- і мікроелементи:
- магній;
- калій;
- залізо;
- марганець;
- мідь;
- кальцій;
- фосфор;
- натрій;
- цинк;
- селен.
Вівсянка – цінне джерело харчових волокон і антиоксидантів. У ній багато вітамінів, необхідних для нормального функціонування всіх органів тіла.
10 причин, чому потрібно вживати вівсянку вранці
Фахівці радять щоранку їсти вівсяну кашу. Чому? Назвемо вам 10 основних причин.
1. Ви покращуєте стан шкіри
Сніданок на основі вівсянки особливо корисний для шкіри. Доведено, що речовини, які містяться в цій крупі, позитивно впливають на дерму. Магній, що входить до складу вівсянки, покращує мікроциркуляцію крові і сприяє відновленню клітин. Залізо надає зволожуючу дію, що дуже важливо для здорового стану шкіри. Завдяки марганцю зменшуються мішки під очима і знімаються набряки. А цинк сприяє виробленню шкірою власного колагену і запобігає процесам старіння.
У вівсянці багато антиоксидантів, які усувають запальні процеси і свербіж. Тому вживання цієї каші зранку допомагає боротися із захворюваннями шкіри.
Порада: хочете омолодити шкіру обличчя? Робіть маски з вівсяних пластівців 1 раз в тиждень.
2. Позбудетеся бажання з’їсти солодке
Жінки, які проводили експеримент і снідали тільки вівсянкою, відзначають, що каша позбавляє від тяги до солодощів. Завдяки нормалізації цукру у крові ви перестанете зловживати солодким, що, безумовно, дуже корисно для профілактики різних хвороб.
Цікаво знати: у вівсі міститься бета-глюкан. Ця речовина сприяє зниженню глюкози в крові. Саме тому вівсяну кашу корисно вживати діабетикам.
3. Скидаєте зайву вагу
Вівсяна каша – обов’язкова страва дієтичного харчування. Чому? Та тому, що відноситься до продуктів харчування, що швидко насичують.
Якщо ви з’їсте кашу на сніданок, то довго не будете відчувати голоду. А це, безсумнівно, великий плюс для тих, хто вирішив схуднути. Вживання вівсяної крупи стимулює обмінні процеси в організмі. Тому щоденний її прийом сприяє швидкому скиданню зайвих кілограмів.
До того ж, у вівсі містяться повільні вуглеводи, що регулюють апетит.
Порада: якщо ви додали вівсянку до своєї дієти, то знайте: на самій каші не схуднете. Обов’язково спочатку потрібно прибрати зі свого раціону шкідливу їжу.
4. Забезпечуєте організм енергією
Щоб зарядити організм енергією на цілий день, необхідно вживати їжу, насичену вуглеводами. У вівсянці їх рівень достатній, щоб відчувати себе бадьоро і довго не втомлюватися.
Порада: якщо на сніданок після каші ви вип’єте свіжий сік апельсина, то підсилите антиоксидантну дію вівсянки.
5. Нормалізація травлення
Крупа з вівса багата клітковиною, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Її в каші більше 20% відсотків від денної норми.
Вівсянка покращує обмінні процеси в організмі, вона легко засвоюється і добре насичує. Ще її одна корисна властивість – очищення від шлаків і токсинів.
Тому ця каша – важлива складова здорового харчування, оскільки сприяє нормалізації процесів в шлунку, печінки і кишечнику. Її обов’язково включають в раціон харчування при гострих захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту.
6. Знижується ризик серцево-судинних захворювань
Вживати вівсянку вранці потрібно, щоб запобігти проблемам з серцем. У ній багато жирів, що підтримують серцеві клітини. Корисні елементи, які входять до складу вівса, нормалізують кровообіг. Антиоксиданти, що містяться в ньому, знижують активність вільних радикалів, які можуть пошкоджувати стінки судин.
Експерти в один голос твердять: їжте вівсянку на сніданок, якщо хочете мати здорове серце.
7. Зменшується рівень «поганого» холестерину
Як відомо, в людському організмі є «хороший» і «поганий» холестерин. В результаті великого рівня останнього виникають серйозні захворювання, в частих випадках – атеросклероз або інсульт. Вівсянка сприяє зниженню показника «шкідливого» холестерину, в результаті чого зменшується ризик розвитку небезпечних для здоров’я станів.
8. Поліпшення нервової системи
Вчені стверджують, що вівсяна каша має заспокійливу дію. Вживання її на сніданок забезпечує гарний настрій, покращує пам’ять і увагу. Також вівсянка відноситься до продуктів, які перешкоджають безсонню.
9. Покращує стан репродуктивних органів
Каша з вівса чудодійним чином впливає на гормональний фон жінки. Тому її корисно їсти як в репродуктивному віці, так і в період менопаузи. Також важливо вживати під час вагітності та грудному вигодовуванні. Речовини, що містяться у крупі, знімають запалення в жіночих статевих органах і забезпечують їх нормальну роботу.
Цікаво знати: в англо-саксонських народів вівсянку відносять до кращих засобів для лікування безпліддя у жінок.
10. Підвищується сексуальне бажання
До складу злаку входить аморфний алкалоїд, який позитивно впливає на м’язи статевих органів. Крім того, вівсяна каша корисна для чоловіків, так як стимулює сексуальний потяг.
Порада: не додавайте цукор, коли готуєте кашу. Його краще замінити медом, ягодами або фруктами.
Яка вівсянка корисна
Щоб приготувати корисну кашу, необхідно знати, як правильно вибирати крупу. Експерти по здоровому харчуванню рекомендують:
- Купуйте тільки екологічно чисту вівсянку. У ній не повинно бути ніяких сторонніх домішок. Але ви самі за бажанням можете додавати в кашу сухофрукти, кисломолочні продукти, свіжі ягоди і фрукти або горіхи.
- Краще вживати домашню кашу, яку потрібно варити, а не просто залити окропом. Тому вибирайте пластівці грубого помелу або цільнозерновую крупу. Саме в такий вівсянці – максимальний вміст корисних речовин.
- Правильне харчування – це не чиста вівсянка. Потрібно поєднувати кашу зі стравами, що містять білок: сирники, омлет, сир.
Цікаво знати: у продуктовій індустрії вівсяна крупа представлена трьома видами. Найбільш корисна – цілісна. Але при її приготуванні є один мінус – варити потрібно близько півгодини. Другий вид – вівсяні пластівці, які можна запарювати або готувати 5-15 хвилин. Найлегше зробити сніданок з пропарених пластівців, які не вимагають варки. Але вони мають низьку концентрацію корисних елементів.
Порада: експерти рекомендують готувати кашу одночасно з трьох видів круп з вівса.
Як приготувати корисну вівсянку на сніданок правильно: кращі рецепти
Щоб вівсянка приносила максимальну користь, радимо вам подбати про правильний підхід до її приготування. Пропонуємо найкращі рецепти смачної вівсяної каші на сніданок.
Класична вівсянка вранці: рецепт корисного страви
Для приготування звичайної каші потрібно враховувати вид вівсянки, яку ви купуєте в магазині:
- На 0,5 склянки цільнозернової крупи потрібно взяти 400 мл води. Готуйте її 20-35 хвилин.
- Для такої ж кількості пластівців грубого помелу або крупи «Геркулес» беріть 1 стакан води. Її потрібно варити 5-15 хвилин.
- Пропарені пластівці зазвичай просто обдають окропом – і сніданок готовий.
Порада: не забудьте насипати зверху сухофрукти, корицю, горіхи або ягоди.
Рецепт смачної вівсянки на сніданок
Для дієтичного харчування ця каша – просто знахідка. Вона відмінно насичує і збагачує організм корисними речовинами.
Вам знадобиться:
- вівсяні пластівці – 2 ст. л.;
- молоко і вода (в рівних пропорціях) – 170 мл;
- мед – 0,5-1 ч. л.;
- лляне насіння – 1 ч. л.;
- свіжі ягоди і фрукти;
- кориця.
Як приготувати:
- Закип’ятіть суміш молока і води.
- Всипте в неї вівсяну крупу і варіть 1-2 хвилини.
- Додайте за бажанням інші інгредієнти.
Цікаво знати: вівсяна крупа відмінно нейтралізує запахи. При необхідності освіжити холодильник такий засіб швидко допоможе. Смачний і швидкий, а головне – корисний сніданок готовий.
Бонус: «нічна» каша
Дуже смачний і поживний сніданок вийде за цим рецептом:
- Наповніть 0,5 л банки на третину вівсяними пластівцями.
- Зверху покладіть подрібнений банан або інші фрукти.
- Наступним прошарком можуть бути горіхи або сухофрукти.
- Далі насипте заморожені ягоди.
- Посипте ваніллю або корицею.
- Додайте шматочки фруктів.
- Залийте вміст йогуртом або вівсяним молоком.
- Закрийте банку кришкою і поставте в холодильник.
Вранці повноцінний сніданок вже готовий. Робіть такі ласощі для всієї родини – це і смачно, і корисно.
Джерело: Joy-pup