«Ангели пам’яті»: у центрі Києва пройде вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні

18 Лютого 2021 13:27

Про це на своїй Facebook-сторінці розповіла Анжеліка Рудницька, відома українська співачка та громадська діячка.

19 лютого на Алеї Героїв Небесної Сотні восьмий раз відбудеться тиха акція «Ангели пам’яті», приурочена загиблим Героям Небесної Сотні.

Анжеліка Рудницька ініціювала цю акцію спільно з мистецькою агенцією «Територія А». До слова, вони ще у 2014 році започаткували символічну традицію поминати загиблих за Україну білими ангелами.

«Щороку українці у всьому світі створюють тисячі витинанок із білого паперу, які символізують загиблих за Україну і нашу спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою. Паперових ангелів у Києві розвішують на деревах, що були свідками розстрілу мирних українців, котрі відстоювали своє право за гідність», – зазначено в дописі.

Організатори розповіли, що цьогоріч до акції приєдналися кілька десятків великих і малих українських міст, сіл, ініціативу підтримали школи, виші, військові частини, бібліотеки, музеї у різних куточках нашої країни. Водночас до заходу долучаються українські громади і амбасади Франції, Канади, США, Бельгії, Туреччини, Норвегія, Греції, ПАР, Польщі, Угорщини, Латвії, Кіпру, Португалії, Фінляндія. Цікаво, що цьогоріч до акції вперше приєднається Австралія.

«Акція «Ангели пам’яті» перетворилася із невеликої київської ініціативи на масштабну народну акцію шани і любові. Нині вже важко відслідкувати всі місця проведення акції, яка залишилася тихою (бо відбувається без гасел і лозунгів, лише з молитвами, свічками і ангелами), але перетворилася на справді всенародну. Це до сліз зворушливо і радісно. Для мене кожен ангел – цінний, він не лише символ загиблих за Україну, а й знак небайдужості тих, хто попри всі складності творить нову омріяну Україну. Щиро дякую всім, хто приєднався до нас. Вічна пам’ять Героям», – розповіла Анжеліка Рудницька.

«Ангели пам’яті» триватимуть із 19 до 21 лютого 2021-го. Охочі зможуть прийти до пам’ятних місць у будь-який зручний для себе час.

Особливо пронизливими моментами акції визначають народні поминальні псалми у виконанні фольклористів та студентів кафедри фольклористики Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка.

Джерело: “Київ media”