Мінкультури затягує з наданням 64 будівлям у Києві статусу пам’яток, це загрожує їх знищенням

19 Лютого 2021 13:30

Міністерство культури та інформаційної політики України затягує з наданням статусів пам’яток 64 об’єктам культурної спадщини, стосовно яких департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації (КМДА) направив йому подання в 2020 році, повідомив в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський.

Як повідомляється на сайті столичної міськадміністрації в четвер, експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини при Мінкультури в листопаді 2020 року розглянула лише 42 об’єкти з цього списку, проте відповідного наказу про внесення їх до держреєстру досі немає.

Мондриївський наголошує, що зазначені 64 історичні будівлі мають увійти до Державного реєстру нерухомих пам’яток. “Будь-яке затягування надання статусів пам’яток історичним будівлям з боку Міністерства культури загрожує знищенням цих об’єктів, адже чинне законодавство належним чином не захищає об’єкти культурної спадщини зі статусом “щойно виявлені”, – наголосив в. о. першого віце-мера Києва.

За його словами, ще в 2018 році юристи департаменту охорони культурної спадщини КМДА розробили проект закону про внесення змін до чинного законодавства з охорони пам’яток, який було ухвалено в першому читанні. Серед іншого, пропонувалося прирівняти матеріальну відповідальність юридичних і фізичних осіб, збільшити штрафи і посилити відповідальність за руйнування пам’яток. Крім того, наголошувалося на важливості прирівнювання відповідальності за руйнацію щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та пам’яток, оскільки поки Мінкультури вносить об’єкти до реєстру, недобросовісні власники, розуміючи відсутність відповідальності, зможуть нищити історичні будинки.

“Вважаю, що в усіх містах, де є об’єкти культурної спадщини – а їх орієнтовно 400 – має з’явитися можливість викупу пам’яток у комунальну власність. Такі зміни дозволили б місцевій владі ефективніше управляти об’єктами культурної спадщини. Наразі ж пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності”, – зазначив Мондриївський.

За його словами, КМДА неодноразово закликала Верховну Раду ухвалити в другому читанні законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, проте за пропозицією Мінкультури його було знято з розгляду.

Джерело: “Інтерфакс”