Московський церковний “ларьок” під носом у музею

17 Лютого 2021 13:33

Національний музей історії України в суді вимагає знести каплицю УПЦ, яку пов’язують з Московським патріархатом.

Згідно з позовом, каплицю звели самочинно біля залишків Десятинної церкви. Про це повідомляє YourАrt з посиланням на матеріали суду.

Наразі Господарський суд Києва призначив судову земельно-технічну експертизу, яка встановить поточне розташування каплиці та чи насправді вона розміщена на території музею. Підготовче засідання має відбутися 17 березня.

Слід зазначити, що каплицю біля фундаменту Десятинної церкви побудували понад 15 років тому, звівши спочатку тимчасову споруду. Як потім з’ясувалося, виконавчий орган, який дав дозвіл на будівництво, перевищив свої повноваження, оскільки будівництво не погодили ні з Національним музеєм історії, ні з Київською міською радою, ні з Міністерством культури.

Каплицю кілька разів намагалися підпалити, а у січні 2018-го в приміщення кинули коктейль Молотова. Втім, незаконна каплиця більш як 10 років працює на території історичної пам’ятки. Тим часом намісник каплиці єпископ Гедеон (Харон) виявився громадянином Росії і з цієї причини його було позбавлено українського громадянства.

У 2018-му профільна комісія Київради підтримала петицію про демонтаж каплиці як незаконної «малої архітектурної форми».

Джерело: “Голос України”