Україна дозволила НАТО літати над Кримом

22 Лютого 2021 10:25

Україна дозволила літакам НАТО польоти в зоні відповідальності Сімферопольського аеропорту, але вони навряд чи будуть підлітати ближче, ніж на 12 миль до окупованого Росією Криму.

Про це в бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів експостійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін. “Будь-який політ над Чорним морем в зоні відповідальності України координувався з Сімферополя. Ніяка міжнародна організація не визнає за Росією права керувати з Сімферопольського аеропорту авіаційними потоками”, – пояснив він.

“Ми говоримо: “шановні натовці, якщо ви хочете літати над Чорним морем, так ми вам це дозволяємо“. Тому що досі, згідно з міжнародним повітряним правом, це зона відповідальності України”, – уточнив Бабін.

У цьому контексті він нагадав, що до окупації Криму Росією “фактично всі води Чорного моря були зоною відповідальності цього аеропорту”. Таким чином, “щоб літак вступав у взаємодію з цим підрозділом “Украерорух”, він не обов’язково повинен летіти над Кримом”, – зауважив Бабін.

Він підкреслив: не йдеться про те, що Україна запрошує авіацію НАТО літати над Кримом. Вона лише дозволяє робити це.

“Ми не кричимо: агов, літайте над Сімферопольським аеропортом! Ні. Ми говоримо, що як держава, яка за це відповідає, ми згодні з тим, щоб країни НАТО користувалися цим районом як районом відповідальності за безпеку руху України”, – пояснив Бабін.

Водночас він припустив, що літаки НАТО не будуть наближатися до окупованого українському півострову ближче, ніж на 12 миль.

“Для того щоб Російська Федерація почала викидати потік свідомості про те, що вони кудись вторгаються, їм потрібно залетіти ближче, ніж 12 миль до берега від Криму. Якщо вони летять від Криму на 13-й милі, Росія може скреготати зубами, потім розповідати, що наш героїчний льотчик показав їм дулю в повітрі. Але вона не зможе нічого зробити ані фактично, ані юридично”, – підсумував дипломат.

Джерело: Оbozrevatel