За “вєжлівих людєй – до 3 років

23 Лютого 2021 12:00

Народні депутати ряду парламентських фракцій зареєстрували у Верховній Раді два законопроекти щодо заборони поширення інформаційної продукції, яка виправдовує чи прославляє окупаційні сили Російської Федерації. Перший законопроект – №5101 – передбачає встановлення цієї заборони, натомість законопроект №5102 запроваджує відповідальність за її порушення.

Що саме і кому буде заборонено

Одна частина законопроекту №5101 передбачає заборону наступних дій:

  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України у 2014 році, у тому числі, шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України, як «внутрішнього конфлікту», «громадянського конфлікту», «громадянської війни», заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України у 2014 році, представників як збройних формувань Російської Федерації, так і іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації… у тому числі, шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі військові люди».

Відповідні заборони передбачені для друкованих засобів масової інформації, телеканалів та радіостанцій, а також стосується виробництва «продукції», що можна трактувати дуже широко.

Другий блок змін стосується релігійних організацій, громадських об’єднань та політичних партій, розширюючи підстави для їх заборони чи припинення діяльності у судовому порядку. Автори законопроекту пропонують передбачити у законодавстві, що діяльність релігійної організації можна припинити, а партію – заборонити на загальних підставах, які вже застосовуються до ГО. До таких підстав відносяться дії, спрямовані на ліквідацію незалежності України, повалення конституційного ладу, посягання на права і свободи людини, пропаганду нацизму і комунізму та таке інше.

Джерело:  “Судово-юридична газета”