800 тисяч киян мешкає у будинках, що потребують реконструкції

5 Березня 2021 13:32

Близько 13,5 млн м² житла у Києві потребує реконструкції. Орієнтовно 800 тисяч людей проживають у таких будинках.

Про це в ефірі Громадського радіо сказала директорка Інституту урбаністики, а також одна з розробниць Програми комплексної реконструкції застарілого житлового фонду у Києві Алла Плешкановська.

«Зазвичай під терміном «застарілий житловий фонд» розуміють так звані «хрущовки». Тобто переважно п’ятиповерхові панельні та цегляні будинки, які будували у 1960-1970-их. Панельних «хрущовок» близько 3 млн 700 тисяч м². Цегляних — 4 мільйони 600 тисяч м².

Також це будинки так званого «барачного житлового фонду». Це переважно двоповерхові будинки, які зазвичай навіть не мають гарячого водопостачання, а інколи й каналізації. «Барачного» житла у Києві близько 300 тисяч м²».

За словами Алли Плешкановської, деякі з цих будинків буквально несуть загрозу життю. Програма реконструкції таких будинків має бути готовою приблизно за рік.

«Єдиний варіант роботи з «барачним житлом» — це знесення та будівництво нових будинків. Мешканцям панельних п’ятиповерхових «хрущовок» теж переважно пропонуватимуть переселення, будинки будемо зносити та зводити нові.

Цегляні «хрущовки» у кращому стані. Там йдеться про модернізацію, утеплення фасадів, заміну інженерних мереж, покрівлі».

68% опитаних мешканців та мешканок житла, що потребує реконструкції, сказали, що підтримують ідею знесення та нового будівництва. Але за гарантування майнових прав. І лише, якщо спочатку переселення, а потім знесення.

У 2008 році пробували розробити подібну програму. Але світова економічна криза не дозволила її реалізувати.

Джерело: “Громадське радіо”