Громадськість вимагає від влади не втручатися в закон про мову

2 Березня 2021 15:00
Відомі вчені, митці та громадські діячі вимагають від Верховної Ради не розглядати і не підтримувати законопроєкти №№ 4638 і 4638-2, що містять поправки до закону про мову.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці громадянської спільноти «Мова об’єднує» у Фейсбуці.

«Ми глибоко обурені законодавчими ініціативами депутатів фракції «Слуга народу», спрямованими на руйнування механізмів захисту мовних прав українців і закликаємо владу відмовитися від цих ініціатив», – ідеться в заяві.

Її автори підкреслили, що українська мова є одним із ключових чинників національної безпеки та єдності держави. Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» став визначною віхою українського державотворення і передбачає цілісну систему підтримки, розвитку й захисту української мови.

Вони наголосили, що однією з важливих складових цього закону є гарантії надання інформації та послуг українською мовою, що набули чинності у січні цього року. Право кожного на обслуговування українською мовою захищене у тому числі й нормами про штрафи для тих суб’єктів господарювання, які зухвало й неодноразово порушують мовні права споживачів. При цьому закон не обмежує дублювання інформації чи індивідуальне обслуговування клієнта на його прохання будь-якою мовою.

Автори заяви зазначили, що попри розгорнуту Кремлем і його п’ятою колоною кампанію з дискредитації закону про мову, перехід сфери послуг на українську відбувається по всій країні і має, як свідчать соціологи, підтримку абсолютної більшості українських громадян.

«За цих обставин внесення депутатами фракції «Слуга народу» законопроєктів 4638 і 4638-2 є відвертою провокацією, що загрожує національній єдності й правам мільйонів людей. Обидва ці проєкти передбачають нищення цілісної системи захисту мовних прав українців, яка вже діє. По суті, норми закону про мову пропонується перетворити на декларацію, яку можна безкарно порушувати. Такі дії – неприпустимі, адже ознакою будь-якого дієвого закону є неухильність його виконання і відповідальність за порушення», – зазначили автори звернення.

Вони закликали Верховну Раду, парламентські комітети, фракції та групи у жодному вигляді не підтримувати ці законопроєкти чи їх включення до порядку денного.

«Ці та інші проєкти, спрямовані проти української мови, мають бути відкликані і зняті з розгляду. Український парламент не може використовуватися для реалізації антиукраїнських сценаріїв. Не варто випробовувати громадянське суспільство на міцність. Українці не раз засвідчили здатність відстоювати свої права і в разі потреби зроблять це знову. Але вся відповідальність за наслідки неминучих протестів у разі спроб ревізії закону про мову ляже на нинішню владу», – підкреслюється у заяві.

Заяву, зокрема, підписали правник, дипломат Володимир Василенко; академік НАН України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Ігор Юхновський; поет, перекладач, Герой України Дмитро Павличко; академік НАН України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Ярослав Яцків; заслужена артистка України Ірма Вітовська; релігієзнавець, історик, учасник Ініціативної групи «Першого грудня», політв’язень Кремля 2016-2017 рр. Ігор Козловський; директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко; директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський; міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко; учасник Ініціативної групи «Першого грудня», співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс; музикант, лідер гурту “Kozak System” Іван Леньо; актор і режисер, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв; кінорежисер Володимир Тихий; письменники Василь Шкляр, Юрій Винничук, Юрій Щербак та інші.

Як повідомлялося, законопроєкт №4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” зареєстрований 21 січня 2021 року. Його ініціатори – Максим Бужанський, Георгій Мазурашу, Євгеній Шевченко, Олексій Устенко, Данило Гетманцев, Олександр Дубінський та інші (загалом 37). Автори пропонують вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладання штрафів за порушення закону про мову.

Законопроєкт №4638-2 «Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо набрання чинності статті 57 цього закону зареєстрований 9 лютого 2021 року. Ініціатори – Микита Потураїв, Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Єлізавета Богуцька, Олександр Корнієнко. Автори проєкту пропонують відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 р.). Своє рішення парламентарі пояснюють прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

В Україні з 16 січня 2021 року діє стаття 30-та закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення сторона відмовляється, і таке порушення фіксується повторно протягом року.